Viime aikoina kokkaamiseni on taantunut lähinnä vanhan toistoksi; tämä reseptikokoelma on kasvanut sen verran laajaksi, että uutuuksien kokeilu ei ole houkutellut entiseen malliin. Sen sijaan leipomispuolella olen kahlannut Professional Bakingia eteenpäin. Piirakka-luku oli varsinkin sellainen, johon tuli pysähdyttyä pitemmäksikin aikaa erilaisia täytevaihtoehtoja kokeilemaan ja piirakkapohjan pyöräytyksen jaloa taitoa opettelemaan.
Etenkin mansikka-raparperi on mainio yhdistelmä, mutta en ole vielä kertaakaan onnistunut saamaan kyseistä täytettä jämähtämään kuvauksellisella tavalla, joten aloitetaan omenapiirakalla.
Tässä ensin piirakkapohjaresepti. Ensimmäiset aineet on tarkoitettu pohjaan ja jälkimmäiset kanteen. Yhteen piirakkaan riittää minulla noin kolmasosa allaolevista määristä. Tarvittava määrä riippuu luonnollisesti vuuan koosta.
Piirakkapohja
pohjaan
500 g vehnäjauhoja
325 g voita
125 g kylmää vettä
10 g (2 tl) suolaa
25 g sokeriapäälliseen
500 g vehnäjauhoja
350 g voita
150 g kylmää vettä
10 g (2 tl) suolaa
25 g sokeria1. Siivilöi jauhot kulhoon, lisää voi.
2. Nypi taikina. Pohjaa varten hienoksi jauhomaiseksi ja päällistä varten herneen kokoisiksi klönteiksi.
3. Sekoita suola ja sokeri veteen. Lisää vesi taikinaan, sekoita varovasti vain sen verran että vesi on imeytynyt taikinaan. Älä sekoita liikaa!
4. Laita taikina esimerkiksi pannulle käärittynä elmukelmuun jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
5. Kaulitse pohja ohueksi ja siirrä se piirakkavuokaan. Tämä onnistuu helpoiten niin, että kierrät taikinan kaulimen ympärille ja rullaat taikinan uudelleen auki vuuan päällä.
6. Päällisen voit käyttää monella tavalla, voit joko tehdä siitä täysin peittävän kuoren piirakalle tai koristella erilaisilla kuvioilla. Päällinen kannattaa lopuksi voidella munalla.
Ja sitten vielä mainion omenatäytteen resepti.
Omenatäyte
900 g hapokkaita omenoita (esim. Granny Smith) kuorittuna ja paloiteltuina
30 g voita
90 g sokeria60 g kylmää vettä
24 g maizenaa100 g sokeria
1 g suolaa
1 g kanelia
0,5 g muskottipähkinää
10 g sitruunamehua
7 g voita1. Pyörittele omenapaloja ensimmäisessä voierässä miedolla lämmöllä pannussa kunnes ne ovat hieman pehmentyneet. Lisää ensimmäinen sokerierä.
2. Sekoita maizena veteen. Lisää neste pannulle ja kiehuta kunnes liemi on sakeutunut. Poista lämmöltä.
3. Lisää loput aineet. Sekoita varovasti kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut. Jäähdytä ennen käyttöä.
4. Täytä piirakka seoksella ja paista 220 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia.