Haleem

Aloitin tämän sunnuntain kokkailut Taikinapojan slow food -hengessä jo lauantain puolella laittamalla kasan papuja likoon. Sunnuntainakin piti herätä jo kahdeksan jälkeen keittelemään lihaa, jotta se ehtisi hajota muhennokseksi lounasaikaan mennessä. Keittelyn lomassa katselin Jamien kotona -jakson, jonka aihe oli mahtavasti sama kuin syyskuun ruokahaasteen, eli kurpitsa.

Päivän ruokana oli siis haleem, eli pakistanilainen lihamuhennos, jota tein suunnilleen Ruokasafari-ohjelman reseptin mukaan. Ideana on, että lihaa ja papuja keitetään todella pitkään, 4-6 tuntia, niin että liha hajoaa täysin yhtenäiseksi mössöksi. Ulkonäkö ei ehkä ole sieltä parhaasta päästä, mutta makua löytyy sitten senkin edestä. Ruuan voi tehdä niin naudan kuin lampaankin lihasta. Tein itse tällä kertaa naudan lavasta, mutta suosittelen toki kaikille lammasta, vaikkapa Reinin lihassa edelleen tarjouksessa olevaa karitsan lapaa. Papuvalinnoillakaan ei liene niin tarkasti väliä, ohjelmassa taidettiin käyttää erilaisten papujen lisäksi ainakin punaisia linssejä. Alla ehdokkaani vuoden ruokakuva-palkinnon voittajaksi.

Haleem

1,25 dl murskattuja vehnänjyviä – liota vedessä 1,5 tuntia
1 kg luista naudan- tai lampaanlihaa
Halkaistuja kikherneitä, valkoisia mungopapuja, keltaisia mungopapuja ja ohraa, 8 rkl kutakin
liota yön yli ja valuta
2 rkl valkosipulimurskaa
2 rkl inkiväärimurskaa
2,4 litraa vettä
2 rkl gheetä eli kirkastettua voita
sahramia (jos kaapista löytyy)
¼ tl jauhettuja sarviapilan siemeniä
suolaa maun mukaan
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl jauhettua juustokuminaa
1 rkl chaat masala -mausteseosta
chiliä, kurkumaa
2 sipulia. Kuori, viipaloi ja paista 8 rkl:ssa kasvisöljyä
Mausteeksi ja koristeeksi:
Garam masala-mausteseosta
tuoretta korianteria
vihreää chiliä suikaleina
inkiväärisuikaleita
sitruunaviipaleita

1. Pane isoon paksupohjaiseen pannuun vehnä, nauta tai lammas, pavut, ohra, valkosipuli, inkivääri ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä noin 2 tuntia.

2. Poista luut ja jatka kypsentämistä kunnes liha hajoaa (noin tunti).

3. Lisää ghee, sahramiväri, sarviapila, suola, korianteri, roomankumina, chaat masala, chilijauhe ja kurkuma ja jatka kypsentämistä vielä tunti.

4. Lisää paistetut sipulit (jätä hiukan koristeluun) ja garam masala. Kypsennä vielä 15 minuuttia.
Koristele garam masalalla, vihreällä chilillä, inkiväärillä, korianterilla, paistetuilla sipulailla ja sitruunaviipaleilla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

3 Responses

  1. hyppysellinen October 6, 2008 / 8:25 am

    ehdottomasti vuoden ruokakuva ainesta 😀

  2. cele October 6, 2008 / 5:17 pm

    En ole turhaan hankkinut järkkäriä. 😛

  3. hindi bhakti songs August 24, 2016 / 9:24 am

    yahoooooo.. wow nice one

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *