Broilerilla ja kurkku-tomaattisalaatilla täytetyt pitaleivät

Noniiiiiin. Josko sitä yrittäisi oikeasti heräillä.

Ensinnäkin tiedotusasioita. Sorsakeittiö on muuttanut ja pääluku kasvanut yhdellä. Se, että saadaanko myös netti-edustustoomme toinen kirjoittaja, on vielä hieman auki ja ehkä hieman yleisön aktiivisen painostuksenkin varassa (vink vink).

Muuton yhteydessä kaasuliesi muuttui sähköiseksi 🙁 samoin kuin uuni 🙂 . Luvassa siis lisää uuniruokia, toivon mukaan. Uudesta kämpästä ei ole vielä havaittu sorsia, mutta tällä kertaa muuttomatka olikin yli 100 metriä, joten odotettavissa on, että sorsafarmin siirtyminen kestää hieman pitempään kuin viimeksi.

Ruuanlaittokin on vähitellen aktivoitunut hieman enemmän entisiin mittoihin, joten blogattavia ruokiakin alkaa kertyä. Tämän kuun ruokahaaste taisi vielä mennä ohi, mutta seuraavalla kierroksella voin lähes luvata olevani messissä.

Viikonloppuna laitoimme kuitenkin broileria palasiksi marokkolaiseen tyyliin. Ylläoleva tahini-purkki on haettu Stockmannilta, ehkäpä kyseistä valmistetta voisi löytää muualtakin. Joka tapauksessa sen hankkiminen on hyvin suositeltavaa, koska se antaa tähän melko omanlaisen makunsa. Eräs tosin kommentoi tuon näyttäneen koiran kakalta ja ties miltä, mutta mitäs eräistä.

Broilerilla ja kurkku-tomaattisalaatilla täytetyt pitaleivät

1 pieni kurkku kuorittuna ja kuutioituna
3 kaltattua ja pilkottua tomaattia ilman siemeniä
2 silputtua kevätsipulia
2 rkl oliiviöljyä
pieni nippu persiljaa hienona silppuna
pieni nippu minttua hienona silppuna
½ säilötty sitruuna hienona silppuna (tällaisista ei sorsakeittiössä ollut hajuakaan)
3-4 rkl tahinia
1 sitruunan mehu
2 murskattua valkosipulinkynttä
6 pitaleipää (tai tee itse, katso alla)
½ paahdettu broileri tai 2 isoa paahdettua broilerinrintaa suikaloituna
suolaa ja pippuria

1. Pane kurkkukuutiot kulhon päälle asetettuun siivilään, ripottele niille hiukan suolaa ja jätä 10 minuutiksi valumaan. Huuhdo kurkut hyvin, valuta ne uudelleen ja siirrä ne sekä tomaatit ja kevätsipuli kulhoon. Lisää seokseen oliiviöljy, persilja, minttu ja säilötty sitruuna. Sekoita ja mausta hyvin suolalla ja mustapippurilla.

2. Yhdistä pienessä kulhossa tahini ja sitruunamehu. Ohenna seosta vesitilkalla, kunnes se on suunnilleen yhtä sakeaa kuin kuohukerma. Vatkaa valkosipuli seokseen ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Kuumenna grilli kuumaksi. Paahda pitaleipiä kaukana grillivastuksista, kunnes ne pullistuvat. Avaa leivät ja lusikoi niihin reilu annos broileria ja salaattia. Valuta täytteelle runsaasti tahinikastiketta ja tarjoa heti.

Pitaleipiä saanee kaupastakin, mutta niiden pyöräyttämiseen ei kauaa hurahda, joten suosittelen itsetekoisia versioita. Tämä resepti on googletettu jo unohdetusta paikasta ja toimi ihan hyvin. Ehkä annos saisi olla hitusen suurempi kahdeksaa lättyä varten.

Pitaleivät

8 kpl

2 dl vettä
pussi kuivahiivaa
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja

1. Sekoita suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva ja alusta taikina. Vaivaa sekaan oliiviöljy. Anna kohota noin 20 min.

2. Jaa taikina 8 osaan. Taputtele niistä noin puolen sentin paksuisia leipiä. Anna niiden nousta liinan alla noin 30-40 minuuttia.

3. Paista leipiä 250 asteisessa uunissa noin 5-6 minuuttia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

8 Responses

  1. oliivia September 25, 2007 / 5:56 pm

    Heips,
    tervetuloa takaisin, mukavaa nähdä sorsakeittiön uudet kujeet!
    Eiköhän se kirjoittajakokelas siitä innostu pian mukaan… 😉

    Tuo pitaresepti kuulostaa hyvältä, kokeiltavahan sitä on. Ja ensi kuun haasteeseen sitten ehdottomasti mukaan, vai kuinka?

  2. cele September 25, 2007 / 7:08 pm

    Pitaleivät olivat ehdottomasti hyviä. Haasteessa tosissaan lähes voin luvata olevani mukana. 🙂

  3. Sun äitis September 25, 2007 / 8:56 pm

    Mä kans heti päätin, että ainakin pitaleivät pitää kokeilla! Haavekuvissa on kiireetön syyskävely, kynttilöitä kotiin palattua ja noita leipiä ties vaikka millä täytteilä!

    (todellisuus on sitä, että yö yön perään istuu tattina vääntämässä proosaa opiskelijoiden verkkotehtäviin, ei kävele, ei polta kynttilöitä, ei edes syö, ettei herätä varhain vetäytynyttä Gorbaa! Hitsit, huomenna leivon! Kiitos kierteen katkaisemisesta!)

  4. cele September 26, 2007 / 8:44 am

    Hehee, sorsakeittiössäkin katkaistaan kierrettä, bloggaamattomuuskierrettä.

  5. rosmariini September 26, 2007 / 9:55 pm

    Kyllä teidän kelpaa, uusi koti ja kerrassaan herkullisen näköistä muonaa siellä. Pakko saada saman tien tomaattisalaatilla täytettyä pitaleipää!

    Ruokapolkkareiden pikkujoulut pidetään näillä näkymin marraskuussa. Toivottavasti sorsakalentereistanne löytyy vielä vapaita viikonloppuja!

    (Yliannostelen näköjään nykyään huutomerkkejä, pfff. Tähän loppuun vielä tuttuun tapaan pientä postauspainostusta sekä tietenkin sitäkin enemmän onnitteluja teille molemmille.:))

  6. cele September 27, 2007 / 7:05 am

    Kyllä täältä toki ollaan mukana pikkujouluissa.

  7. Ylimuuli Mukkelis September 27, 2007 / 7:23 pm

    :-O Täällähän on elämää! Apinakeittiö ainakin kovasti odottelee, että toinenkin asukas laittaisi lusikkansa ruokablogisoppaan, näinhän se oli kesällä puhe? 😉

  8. cele September 27, 2007 / 7:34 pm

    Kun tarpeeksi takoo niin kyllä sorsakeittiössäkin herätään…

    Jatketaan painostusta, mutta pitänee kuitenkin varoa, ettei paineet kehity vallan sietämättömäksi. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *