Punajuuripossu

Tenttiin lueskellessa tuli mielenkiintoinen “ruokasitaatti” vastaan. Tässä siis ehdotukseni joulukuun ruotasitaatiksi:

Keittotaito luikertelee lääkärintaidon sisään ja väittää tietävänsä mikä on ruumiille parasta ravintoa, niin että jos kokin ja lääkärin pitäisi lasten tai älynlahjoiltaan lapsentasoisten aikuisten edessä kilpailla siitä, kumpi heistä paremmin ymmärtää mitkä ruoat ovat hyödyllisiä ja mitkä vahingollisia, lääkäri kuolisi nälkään. Tätä minä sanon mielistelyksi, ja sanon että se on rumaa, koska se tähtää nautintoon ajattelematta mikä on ihmisen parhaaksi. Siksi se ei minusta ole mikään taito, vaan pelkkä käytännön kyky, se ei tarkkaan tiedä kenelle se tarjoaa tuotteitaan ja millaisia tuotteita se tarjoaa, eikä se siis myöskään pysty selvittämään asiaan vaikuttavia tekijöitä.

Näin siis Sokrates Platonin Gorgias-dialogissa.

Platonin ja edelleen jatkuvan myöhäissyksyn kunniaksi Sorsakeittiössä mielisteltiinkin lapsentasoisten aikuisten nautinnoksi tällaista varsin syksyistä possuruokaa Reinin lihan ohjeen perässä. Lisäkkeeksi sopinee parhaiten perunat.

punajuuripossu.jpg

Punajuuripossu

600 g possun kasleria tai kinkkua rasvalla
2-4 punajuurta koosta riippuen
1 iso sipuli
2 hapanta omenaa kuutioituna
2 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
soijaa maun mukaan
1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
muutama kokonainen maustepippuri

Kuutioi liha pieniksi paloiksi ja ruskista voissa padassa. Kuullota voissa pannulla pieniksi pilkottu punajuuri ja sipulisilppu. Lisää lihojen joukkoon ja mausta soijalla, maustepippurilla ja inkiväärillä. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä ilman nestettä noin 40 min välillä käännellen. Lisää mukaan kuutioidut omenat, timjami ja valkosipuli. Jatka kypsentämistä vielä 20 min välillä käännellen. Pieni määrä paistolientä tulee kypsennyksen aikana juureksista, mutta voit halutessasi lisätä heti alussa tilkan lihalientä, jos haluat enemmän kastiketta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *