Sattuipas hauskasti: eilen Pitkä kirjoitti hernekeitosta, joka sopisi hyvin vähän hienomman aterian alkukeitoksi, ja minähän olin juuri muutamaa päivää aiemmin tehnyt melkein samanlaista keittoa (salvia ei varmaan tekisi tällekään pahaa) vähän hienomman aterian alkukeitoksi. Tähän tarkoitukseen se sopikin erinomaisesti.
Minun reseptini lähde ei ollu hesari vaan Ranskalainen keittiö -kirja. Siinä suositeltiin keiton koristeluun krutonkeja tai rapeita pekonimuruja ja vaikka kovasti kipeää tekikin jättää pekonimurut väliin, päädyin kuitenkin krutonkeihin, koska pääruuaksi oli kuitenkin luvassa ihan riittämiin lihaa.
Krutonkeja tein ensimmäistä kertaa itse. Ne syntyvät kädenkäänteessä näin: leikkaa leivästä kuutioita (ihan tuorekin leipä käy), laita ne kulhoon ja nakkaa sekaan oliviöljyä, suolaa, pippuria ja haluamiasi yrttejä (me laitettiin basilikaa ja oreganoa). Sitten kunnolla sekaisin ja kuutiot kuumalle, kuivalle pannulle. Sekoittele välillä, kunnes leipäkuutiot ovat rapeita ja saaneet kauniin värin.
Vihreä hernesosekeitto
pieni nokare voita
2-3 salottisipulia hienona silppuna
400 g siivilöityjä tuoreita herneitä tai sulatettuja pakasteherneitä
5 dl vettä
3-4 rkl kuohukermaa
suolaa ja pippuria
krutonkeja tai rapeita pekonimuruja koristeluun1. Sulata voi paksupohjaisessa kasarissa tai tulenkestävässä padassa. Lisää sipulit ja kypsennä noin 3 minuuttia välillä sekoittaen.
2. Lisää herneet ja vesi ja mausta suolalla ja pippurilla. Peitä kannella ja keitä hiljaa välillä sekoittaen noin 12 minuuttia, jos herneet ovat nuoria tai pakastettuja, ja enintään 18 minuuttia, jos suuria tai vanhoja.
3. Kun herneet ovat pehmeitä, siirrä ne ja hiukan keitinlientä monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen ja soseuta ne.
4. Siivilöi keitto kasariin tai pataan, sekoita halutessasi joukkoon kerma ja kuumenna keitto, mutta ei kiehuvaksi asti. Tarkista maku ja tarjoa kuumana krutongeilla tai pekoninmuruilla koristeltuna.
Ha mikä sattuma!! 🙂 Mut tää oli kyllä hyvää, ja eiks ollutkin niin ihanan helppo… Tällaisia reseptejä tarvittaisiin lisää.
Jep, helppous on hyvä puoli etenkin kun tein pää- ja jälkiruokaa tässä simultaanisti.
Suosittelen kokeilemaan kyseisen keiton terästämistä tuoreella piparjuurella. Piparjuuri kannattaa lisätä raastettuna ja kuullottaa samalla erää sipulien kanssa.
http://pastaaks.blogspot.com/2011/01/soppatykitys-osa-2-vihreita-soseita.html
Pitääpä kokeilla! Piparjuurta on täällä kokeiltu perunamuusin terästämiseen, ja siinä se ainakin toimi mainiosti.