Kaalikääryleet, erityisesti niiden täyte, olivat suurta herkkuani ala-asteen kouluruuista. Olen pari kertaa yrittänyt tehdä itse kääryleitä, mutta surkealla menestyksellä. Yksi ongelmista on ollut tarpeeksi suuren kattilan puute: kokonainen kaalikerä kun ei mahdu viiden litran kattilaan. Ehkä se olisi yksi hyvä syy lisää investoida 8 tai 11 litran kattilaan. Lähdin kuitenkin välineistön puutteista huolimatta yrittämään jälleen kerran kaalikääryleitä. Hieman ikäväähän se kaalin kierittäminen ympäriinsä kiehuvassa vedessä oli, mutta sain taisteltua tarvittavan määrän lehtiä kaalinpäästä irti.
Täytteessä luotin hyväksi havaittuun menetelmään, eli mitä enemmän kermaa, sen parempi lopputulos. Kun kääryleiden päälle vielä lorautti runsaasti voita ja siirappia, oli lopputulos varsin herkullinen pienistä ulkonäön puutteista huolimatta. Lisäkkeenä oli näemmä puolukkaa ja kukkakaalia. Resepti on jonkinlainen kombinaatio tästä, tästä ja tästä reseptistä.
Kaalikääryleet
8 lehteä kaalia
täyte:
300 g naudan jauhelihaa
1 1/2 dl riisiä
1 sipuli
1 kananmuna
suolaa
valkopippuria
meiramia
2 dl kermaapäälle:
50 g voita
2 rkl siirappia0. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä kaalinpäätä isossa kattilassa. Kun päällimmäinen lehti alkaa pehmittyä, irroita se ja jatka taas keittämistä. Toista kunnes irroitettuna on riittävän monta lehteä. Vuole lehtien varsien paksu osa ohuemmaksi.
2. Kuullota sipuli voissa ja yhdistä täytteen aineet massaksi. Jos yhdistät riisin ja sipulin lämpimänä jauhelihaan, käytä täyte heti ellet halua ruokamyrkytystä. Laita jokaiselle kaalinlehdelle puolisen desiä täytettä ja kääri tiukaksi rullaksi ja aseta uunivuualle liitoskohta alaspäin.
3. Sulata voi, sekoita siihen siirappi ja voitele sekoituksella kääryleet.
4. Paista noin tunti. Jos kääryleet näyttävät kuivilta, voit lisätä vuokaan kaalien keitinvettä. Peitä tämän jälkeen vuoka foliolla ja paista vielä 20 minuuttia.
Kyselen tähän väliin ‘tyhmiä’: miksi saat ruokamyrkytyksen siitä, jos yhdistät sipulin, riisin ja jauhelihan? Mitä yhdistelmästä vapautuu, jos sitä ei käytä heti?
Näyttää kyllä hyvältä ohjeelta, pitääpä pistää korvan taakse.
Ei siinä sen kummempaa kuin liha lämpenee -> bakteerikannat alkavat kasvaa vauhdikkaammin. Ei siis mitään mystisiä reaktioita. 🙂