Järjettömän kokoiset hampparit

Alaston kokki on joutunut sorsakeittiössä pitkään paitsioon, joten päätin, että oli aika päästää Jamien herkut jälleen vauhtiin. Alastoman kokin paluusta löytyikin mielenkiintoinen isojen hampurilaisten resepti, jota täytyi päästä kokeilemaan. Oikeastaan resepti on ilmeisesti Jamien isän peruja. Hampurilaiset hän oli ristinyt Botham-purilaisiksi. Kaikki kunnia Jamien isälle, mutta musiikki-ihmisenä nimeäisin kyllä jättihampurilaiset mielummin Bonham-purilaisiksi.

Muiksi täytteiksi Jamie ehdottaa salaattia, herkkukurkkuviipaleita, tomaattisalsaa, tuopin Guinessia sekä pullollisen ketsuppia. Itse laitoin sisään ketsupin lisäksi tomaattia, pari cheddarjuustoviipaletta, kananmunan sekä kurkkupikkelssiä. Annoksesta tulee siis neljä pihviä. Vie isommankin nälän.

bonham.jpg

Bonham-purilainen

1 kg paistijauhelihaa
2 keskikokoista punasipulia silputtuna
2 munaa
1-2 kourallista tuoreita leivänmuruja (laitoin korppujauhoa)
1 rkl korianteria murskattuna
hyppysellinen juustokuminaa murskattuna
1 kukkurallinen tl dijoninsinappia
suolaa ja pippuria

1. Kuumenna uuni 230 asteeseen.

2. Sekoita kaikki aineet. Jaa taikina neljään osaan. muotoile ja painele ne krikettipallon (en minä tiedä minkä kokoisia krikettipallot ovat, ilmeisesti melko suuria) kokoisiksi pihveiksi.

3. Pane pihvit uuniin ja paista niitä noin 25 minuuttia, jolloin sisuksen pitäisi olla hiukan punertava ja reunojen mukavan rapeiksi ruskistuneita.

Tällä kertaa väänsin sämpylätkin itse käyttäen täältä löytynyttä reseptiä. Huomioi, että alkuperäinen resepti on todellakin kahdelle hampurilaiselle. Seesaminsiemenet ovat varmasti pop jos niitä kaapista löytyy.

Hampurilaissämpylät

1 dl vettä
1/4 pkt hiivaa (12g)
1 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1dl hiivaleipäjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

1. Muserra hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla.

2. Lisää joukkoon sokeri, suola, hiivaleipäjauhot ja puolet vehnäjauhoista puuhaarukalla
sekoittaen. Jatka loppujen jauhojen lisäämistä samalla, kun alustat taikinaa toisella kädellä.

3. Lisää taikinaan öljy ja jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kädestä ja siitä muodostuu
kiinteä pehmeä pallo, joka irtoaa myös kulhosta.

4. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut,
pyörittele siitä jauhotetulla alustalla kaksi sämpylää ja nosta sämpylät pellille leivinpaperille.

5. Peitä sämpylät liinalla ja jätä kohoamaan. Sämpylät ovat hyvin kohonneita, kun ne
tuntuvat sormella painaessa pumpulinpehmeiltä.

6. Paista sämpylöitä 225 asteessa uunin keskitasossa 10-12 minuuttia.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

6 Responses

  1. Polkkapossu November 12, 2006 / 11:27 am

    25. syyskuuta Bonham söi liikaa hampurilaisia, joissa oli krikettipallon kokoiset pihvit. Seurauksena kuolema ja Zeppelinin hajoaminen. Varoituksen sana.

  2. cele November 12, 2006 / 11:50 am

    Jamien isän vika? 😛

  3. Terhi November 28, 2006 / 11:27 pm

    Oijoi, mitkä burgerit!
    Tässä olen jo viikko tolkulla suunnitellut kunnon burgeri-iltaa ja kun tulin sivuillesi niin siinähän ne oikeat “mättöburgerit” ovat…

    Saanen laittaa sivuistasi korvamerkinnän sivuilleni?

  4. cele November 29, 2006 / 1:28 am

    No sehän toki sopii. Kannattaa sitten varoa, ettei käy niinkuin Bonhamille.. 😛

  5. Pingback: Perushampurilaiset

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *