Keittokirjahaaste: Siirappitorttu ja jäätelö

Jäätelökone

Siirappitorttu oli minulle aiemmin lähes täysin tuntematon ruokalaji. Ainut tietämykseni aiheesta oli, että se on Harry Potterin suosikkijälkiruoka. Siksipä tässä on vähän vaikea sanoa, oliko resepti nyt sitten se maailman paras siirappitorttu vai ei. Ihan hyväähän tämä oli, mutta aika makeaa omaan makuuni.

Mutta lähdetäänpä alusta liikkeelle. Heston kertoo, että parasta siirappia tähän on Lyle’s golden syrup, mutta 70 vuotta vanha yksilö. Koska sellaista ei tietenkään normikuluttajalle ole tarjolla, oikotie onneen on ostaa ihan tuoretta siirappia ja laittaa se kolmeksi vuorokaudeksi uuniin “vanhenemaan”. Elokuun lämpötilat nyt vain olivat sellaisia, että minulta ei löytynyt kiinnostusta laittaa uunia kolmeksi vuorokaudeksi päälle, joten käytin siirapin ihan tuoreena. Intternetissä kerrottiin kyllä, että tämä vaihe oikeaseti parantaa siirapin makua. Onneksi siirappini oli sentään oikean merkkistä.

Toiseksi torttupohjan voipitoisuus on aivan naurettava. Ohjeessa kerrotaan miten taikina pitäisi kieritellä kaulimen ympäri ja siitä nätisti avata torttuvuoalle, mutta onnea vaan yritykselle taikinalla, josta puolet on voita. Koska rähmin ihan tavallisenkin taikinapohjan kanssa tässä vaiheessa, syrttäsin taikinan alla olleen leivinpaperin suoraan ylösalaisin torttuvuoan päälle ja kuorin sitten paperin pois päältä. Onnistui ihan hyvin ja lopputuloksena oli jokseenkin oikean näköinen taikinapohja. Uunista tuli sitten kivat rasvahöyryt kun tätä lähdettiin paistamaan.

Jäätelö taas oli mahtavaa. Kuivajäätä on helposti ja suhteellisen edullisesti tarjolla, joskaan aukioloajat eivät suosi työssäkäyvää. Jäätelö jähmettyi kuivajään avulla helposti ja koostumus oli selvästä erilaista kuin tavallisessa jäätelössä: kevyttä ja täysin kiteetöntä. Hestonin mukaan kuivajäällä jäädyttämällä jäätelömassa voidaan pitää vähärasvaisempana kuin tavallisella tavalla tehtynä, ei siis kannata yrittää tehdä tällä reseptillä jäätelöä tavallisella jäätelökoneella.

Lopputuloksena oli torttu, joka oli todella makeaa, mutta sitruuna kuitenkin leikkasi jonkun verran pahinta makeutta. Jäätelö oli tässä ihan puhtaasti keventäjän roolissa. Torttua tuskin lähden uudestaan tekemään, mutta jäätelöä varmasti.

Siirappitorttu

Siirappitorttu ja jäätelö

Vaniljasuolaan
2 vaniljatankoa
50 g merisuolahiutaleita

Taikinaan
450 g vehnäjauhoja
1 kukkurallinen tl suolaa
400 g suolatonta voita kuutioituna
100 g tomusokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
1 vaniljatangon siemenet
2 keltuaista
2 kananmunaa

Torttutäyte
200 g suolatonta voita
3 kananmunaa
3/4 dl kuohukermaa
2 tl suolaa
2 x 454 g tölkkiä vaaleaa siirappia
400 g tummaa limppua (brown bread)
3 sitruunan kuori raastettuna
2 sitruunan mehu

Maitojäätelö
5 dl täysmaitoa
3 dl kuohukermaa
80 g tummaa kidesokeria
100 g glukoosisiirappia
1 kg kuivajäätä

Vaniljasuola

1. Puolita vaniljatangot ja raavi siemenet ulos veitsellä.

2. Sekoita siemenet suolan kanssa sormin ja jätä maustumaan.

Taikina

1. Kaada jauhot ja suola kulhoon. Lisää voi ja nypi sekaisin niin, että taikina muistuttaa leivänmuruja (paitsi että tuolla voin määrällä ei kyllä mitään leivänmuruja tule).

2. Sekoita tomusokeri, sitruunankuoriraaste ja vanilja sekaan. Lisää kananmunat ja keltuaiset ja sekoita. Pyörittele taikina palloksi, kääri kelmuun ja jätä lepäämään jääkaappiin vähintään 3 tunniksi.

3. Voitele ja jauhota 28 cm torttuvuoka.

4. Jauhota leivinpaperinpala. Ota taikina jääkaapista, poista kelmu ja asettele leivinpaperille. Ota noin 1/3 taikinasta syrjään, jos on lopuksi tarve paikata koloja. Ripottele päälle jauhoja ja laita päälle toinen leivinpaperi. Kaulitse taikina noin 3-5 mm paksuiseksi. Poista päällimmäinen leivinpaperi ja kääri taikina kaulimen ympäri niin että poistat alemman leivinpaperin samalla (onnea matkaan). Rullaa auki torttuvuuan päällä ja asettele reunat kohdilleen. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

5. Ota taikina jääkaapista, painele haarukalla pohjaan reikiä, jotta se ei nouse uunissa. Ota uusi leivinpaperin pala, rypistele se ja asettele vuokaan. Laita leivinpaperin päälle herneitä tai kolikoita (parempi). Laita vuoka takaisin jääkaappiin 30 minuutiksi.

6. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Paista pohjaa uunissa 25-30 minuuttia, kunnes taikina on vaalean kullanruskeaa. Poista puolen tunnin jälkeen herneet/kolikot ja paista vielä, jos taikina ei ole valmis.

Täyte ja tortun paistaminen

1. Poista kuoret leivästä, revi se paloiksi ja ajele blenderissä muruiksi. Punnitse 170 g muruja ja laita sivuun.

2. Ruskista voi: lämmitä voita kattilassa kohtalaisella lämmöllä. Kun voi ei enää sihise (eli vesi on haihtunut pois) ja siihen on tullut kevyt pähkinän aromi, poista lämmöltä. Siivilöi kulhoon odottamaan.

3. Vatkaa munat, kerma ja suola kulhossa vaahdoksi. Kaada siirappi kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä, kunnes se on täysin nestemäistä.

4. Kaada 115 g ruskistettua voita siirapin sekaan ja sekoita.

5. Kaada siirappivoi munavaahdon sekaan, sekoita joukkoon leivänmurut ja sitruunan kuoriraaste ja mehu.

6. Kaada 2/3 täytteestä torttuvuokaan, laita vuoka uuniin ja kaada sitten loput päälle. Paista 50-60 minuuttia tai kunnes torttu on tummanruskeaa. Viipaloi ja tarjoa vaniljasuolan ja jäätelön kera.

Jäätelö

1. Laita maito, kerma, sokeri ja glukoosisiirappi kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä kunnes sokeri on liuennut.

2. Käytä suojahanskoja (ja -laseja) ja kääri kuivajää pyyhkeen sisään. Murskaa jää hileiksi kaulimella niin, ettei sekaan jää isoja paloja, jotka voivat jäädä sulamatta jäätelöön. Avaa pyyhekääre ja kaada jäähile lasikulhoon (käyttäisin pyrex-kulhoa).

3. Kaada maitosekoitus yleiskoneeseen ja aloita sekoitus matalimmalla teholla. Lisää vähitellen jäähile koneeseen niin, että odotat aina, että höyryn tulo on loppunut (eli jää on kokonaan sulanut). Lisää jäätä, kunnes jäätelö on jähmettynyt. Tämän jälkeen sekoita vielä kakkosteholla kunnes jäätelöstä on tullut tasaista massaa.

4. Kaavi jäätelömassa rasiaan ja käytä heti tai vuorokauden sisällä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Vadelma-suklaaganachetorttu

vadelmatorttu

Otin hieman varaslähtöä seuraavaan projektiin. Tilasin nimittäin Amazonista kattavan French Cooking – Classic Recipes and Techniques -teoksen, jonka avulla olisi tarkoitus seuraavaksi tutustua lähemmin ranskalaiseen keittiöön, kunhan Hestonin viimeisetkin ruuat saadaan kokattua. En kuitenkaan malttanut odottaa, sen verran herkullisen näköisiä ohjeita kirjassa oli.

Vadelma ja suklaa ovat tietenkin erittäin klassinen ja toimiva yhdistelmä. Tässä reseptissä nuo ovat erittäin hyvässä balanssissa ganachessa, likööri leikkaa hieman suklaata, voita ja kermaa, mutta erittäin tymäkkää tavaraahan tämä on. Jopa niin tymäkkää, että ajattelin ensi kerralla kokeilla tehdä tästä pieniä annospiiraita, tästä täysikokoisen piirakan muutaman sentin paksuisesta ganache-kerroksesta on nimittäin hankala leikata niin pieniä palasia, että niitä kykenee syömään kerralla.

Vadelma-suklaaganachetorttu

Torttupohjaan
125 g suolatonta voita
100 g sokeria
1 kananmuna
250 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa

Ganacheen
225 g vadelmia
50 g sokeria
50 g glukoosia
4 dl kuohukermaa
100 g suolatonta voita
70 ml brandypohjaista vadelmalikööriä (chambord toimi mainiosti)
750 g tummaa (64%) suklaata

1. Valmista ensin torttupohja: vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa muna sekaan. Lisää suola ja jauhot ja sekoita varovasti tasaiseksi.

2. Pyörittele taikina palloksi, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin asettumaan 20 minuutiksi.

3. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

4. Kaulitse taikina noin 3mm paksuksi levyksi jauhotetulla tasolla. Keri taikina kaulimen ympäri ja siirrä sen avulla piirakkavuokaan. Tasoita reunat.

5. Painele haarukalla pohjalle reikiä, peitä pohja leivinpaperilla ja täytä kuivatuilla herneillä, jotta taikina ei kohoa uunissa. Paista 20-25 minuuttia ja anna jäähtyä.

6. Laita 100 grammaa vadelmia, sokeri ja glukoosi paksupohjaiseen kattilaan. Kiehauta ja anna kuplia muutama minuutti. Lisää kerma ja voi ja lämmitä uudelleen kiehuvaksi.

7. Poista kattila levyltä ja lisää vadelmalikööri ja suklaat. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja täysin sekoittunut. Siivilöi ganache ja kaada torttupohjaan.

8. Anna jähmettyä jääkaapissa 2-3 tuntia.

9. Koristele lopuilla vadelmilla ja tarjoa.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Keittokirjahaaste: Schwartzwaldinkakku

Schwartzwaldinkakku

Viitisen kuukautta siihen meni, mutta kakku valmistui ja törkeän hyvää tuli!

Suklaiden hankkiminen tähän oli mielenkiintoinen prosessi. Kaikki oli speksattu tarkasti ja suklaata tarvittiin yhteensä sellainen 1300 gramma. Puoli kiloa Valrhonan maitosuklaata tarttui mukaan vuodenvaihteessa Berliinistä kun siellä käytiin ja toinen puoli kiloa Amedein Toscano Blackia (joskin 63% vaikka reseptissä olisi kuulunut käyttää 66%) oli joulukuussa Stockmannilla tarjouksessa. Hieman pitkään katsoivat kyllä kassalla kun ostin 10 50 gramman levyä. Amedein Porcelana ja Chuao olivat hieman haastavampia tapauksia, mutta löysin lopulta verkkokaupan, josta nuo sai tilattua jokseenkin järkevillä postikuluilla Suomeenkin.

Amedein Porcelana on maailman parhaaksikin valittu suklaa, josta on tehty Wikipedia-artikkelikin. 50 gramman levyjä tehdään 20000 vuosittain, ja ne ovat numeroituja. Omat levyni olivat viime vuoden tuotantoa numeroilla 8891 ja 9857. Hieman tuntui hullulta tehdä näistä ganachea, mutta onneksi reseptiin tarvittiin vain 95 grammaa, joten 5 grammaa jäi yli nautittavaksi..

Muiden raaka-aineiden kanssa en noudattanut niin tarkasti reseptiä. Hapankirsikoita en lähtenyt metsästämään Suomen rajojen ulkopuolelta ja Kirschiäkin on tasan yhtä laatua Alkossa, joten se sai kelvata.

Tarvittavat välineet olivat sitten toinen oma lukunsa. Imuri löytyi valmiiksi ja sifoninkin päätin hankkia, kun sille on muutakin käyttöä. Sen sijaan maaliruiskua en viitsinyt hankkia vain tämän kakun päällystämistä varten, vaan päällystin kakun ihan tavallisella (joskin Toscano Blackista tehdyllä) suklaakiilteellä.

Vaikka resepti on pitkä kuin nälkävuosi, kaikki muu on oikeastaan ihan helppoa ja hauskaa, paitsi ilmatun suklaan tekeminen. Testasin ensin kahdesti Fazerin sinisellä, ennen kuin laitoin puoli kiloa Valrhonaa sifoniin. Toisella harjoituskerralla sain komeat kuplat aikaan, mutta liekö tyhjiöpussin sulkija jo hieman vuotanut kolmannella kerralla, kun lopulliseen kakkuun ei niin komeita kuplia enää tullut (kuten alemmasta kuvasta voi havaita). Käteväähän tässä on se, että oikeastaan ganachea lukuunottamatta kaiken voi tehdä etukäteen. Meilläkin meni kokoamispäivänä aikaa alle pari tuntia, kun melkein kaikki oli valmista. Tarjoiluun käytetyn keksi-suklaa-puupohjan skippasin.

Ja entä se maku sitten? Ajattelin ensin (ja netistä vähän lueskelin), että tämä on yltiösuklainen, mutta erehdyin. Maut olivat varsin hyvin tasapainossa; itse olisin ehkä laittanut kirsch-kreemiä hieman enemmän raikastamaan makua. Kirjan kuvissa kreemiä olikin oman kerroksensa lisäksi kakun sivuilla. Uskon tasapainon löytyneen laadukkaiden suklaalaatujen avulla. Amedein tummat suklaat ovat yllättävän pehmeän ja moniulotteisen, mutta vahvan makuisia, eikä niissä ole lainkaan sellaista karvautta, jonka olen tottunut yhdistämään tummaan suklaaseen. En siis lähtisi tekemään tätä Lidl-suklailla, niin kuin yhdessä nettiversiossa oli tehty. Toisaalta, en kyllä halua laskea raaka-aineiden kokonaishintaa Hestonin suklaavalinnoillakaan.

kerrokset

Schwartzwaldinkakku

Reseptistä syntyy 3 kakkua, yhtä kakkua ei oikein pysty tekemään, koska yksittäisiä kerroksia on mahdoton tehdä niin pienistä määristä.

Erikoisemmat välineet
21,5 x 31,5cm suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (tai jotain sinne päin, itse käytin 25×25 vuokaa ja leikkasin kakun kolmeen siten kun kyseisestä vuuasta sai)
2,5 litran muovirasia (kestävällä kannella), jonka kanteen olet tehnyt reiän esim korkkiruuvilla
kerma/gourmet-sifoni
tyhjiöpussi
imuri
maaliruisku

Madeleine-keksipohjaan
50 g suolatonta voita
1 iso kananmuna
30 g hunajaa
60 g jauhoja
30 g tomusokeria
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 rkl täysmaitoa

Ilmattuun suklaalevyyn
500 g huippulaatuista maitosuklaata (esim. Valrhona Tanariva)
65 g maapähkinäöljyä

Jauhottomaan suklaakakkuun
65 g huippulaatuista tummaa suklaata (esim. Amedei Toscano Black 66%)
7 keltuaista (140 g)
130 g sokeria
15 g hyvälaatuista kaakaojauhetta (esim. Green & Black’s)
5 valkuaista (150 g)

Kirsch-kreemiin
2 liivatelehteä
5 keltuaista (100 g)
90 g sokeria
2,5 dl täysmaitoa
2,2 dl kuohukermaa
20 ml hyvälaatuista kirschiä (esim. Franz Fies)

Suklaaganacheen
95 ml kuohukermaa
1 tl glukoosisiirappia
ripaus suolaa
95 g huippulaatuista tummaa suklaata (esim. Amedei Porcelana)
20 g suolaamatonta voita, kuutioituna

Suklaamousseen
4 keltuaista (80 g)
200 g sokeria
1 dl täysmaitoa
150 g huippulaatuista tummaa suklaata (esim Amedei Chuao)
runsas ripaus suolaa
2 dl kuohukermaa

Kuivattuihin vaniljatankoihin
6 vaniljatankoa

Viimeistelyyn lisäksi
aprikoosimarmeladia
hyvälaatuisia säilöttyjä hapankirsikoita (meillä oli bionan, älä pilaa kakkua niillä punaisiksi värjätyillä kammottavilla säilykekirsikoilla)
kirschiä
500 g huippulaatuista tummaa suklaata (esim. Amedei Toscano Black 66%)
150 g maapähkinäöljyä

Madeleine-keksipohja

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Leikkaa suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle leivinpaperi.

2. Sulata voi ja anna sen jäähtyä vähän.

3. Vatkaa muna ja hunaja vaahdoksi noin 5 minuuttia.

4. Lisää vähitellen kuivat aineet, sitten voi ja lopuksi maito. Sekoita, kunnes ne ovat juuri sekoittuneet.

5. Kaada seos vuokaan ja paista 10 minuuttia, kunnes kullankeltaista. Ota vuoka pois uunista.

6. Laske uunin lämpötila 100 asteeseen. Leikkaa keksi kolmeen 8 x 18 cm suorakaiteeseen (tai minkäkokoiset kakut saatkin vuoasta leikattua). Tarkka koko ei ole tärkeää tässä vaiheessa, kerrokset leikataan myöhemmin muotoon. Ota palat vuoasta ja laita pellille.

7. Paista pohjia uunissa 20 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa kunnes kokoat kakun.

Ilmattu suklaa

1. Leikkaa leivinpaperi 2,5 litran muovirasian pohjalle.

2. Pilko suklaa paloiksi ja laita lasikulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa.

3. Laita sifoni sillä välin kiehuvaan veteen, jotta suklaa ei jähmety, kun se kaadetaan sifoniin.

4. Sekoita öljy sulatetun suklaan sekaan ja kaada seos sifoniin. Lataa sifoni kolmella patruunalla.

5. Ravista sifonia ja ruiskuta suklaa rasiaan. Laita rasiaan kansi ja laita rasia sen jälkeen tyhjiöpussiin. Aseta pussin venttiili kannen reiän kohdalle. Sulje pussi ja ime imurilla ilma pois, kunnes suklaan pinta kohoaa. Laita pussi rasioineen pakkaseen odottamaan kakun kokoamista.

Jauhoton suklaakakku

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Leikkaa suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle leivinpaperi.

2. Pilko suklaa paloiksi ja sulata vesihauteessa. Anna jäähtyä.

3. Vatkaa keltuaiset ja 65 g sokerista 5 minuuttia tai kunnes vaahto on vaaleaa ja paksua. Sekoita joukkoon kaakaojauhe ja sulatettu suklaa.

4. Sekoita valkuaiset ja loput sokerista pehmeäksi vaahdoksi.

5. Sekoita vähitellen valkuaisvaahto suklaataikinaan ja kaada sekoitus vuokaan. Paista 20-25 minuuttia. Kakun pinta näyttää hieman kuivalta ja voi lässähtää hieman uunistaoton jälkeen. Jäähdytä ja leikkaa sitten kolmeen 8x18cm suorakaiteeseen.

Kirsch-kreemi

1. Leikkaa suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle leivinpaperi.

2. Laita liivatelehdet kylmään veteen 15 minuutiksi pehmenemään.

3. Vispaa keltuaisia ja sokeria 5 minuuttia tai kunnes vaahto on vaaleaa ja paksua.

4. Lämmitä maito pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Poista lämmöltä ja sekoita joukkoon munavaahto. Palauta liedelle ja lämmitä 80 asteeseen ja poista liedeltä.

5. Kuivaa liivatelehdet ja sekoita kattilaan. Varmista, että liivate liukenee kokonaan seokseen. Jäähdytä haaleaksi.

6. Vispaa sillävälin kerma vaahdoksi ja lisää kirsch. Sekoita tämä jäähtyneeseen liivatesekoitukseen, kaada vuokaan ja anna asettua pakkasessa vähintään tunti.

Kuivatut vaniljatangot

1. Leikkaa vaniljatanko pitkittäin neljään (tai kuuteen, jos paksu tanko) osaan.

2. Sido solmu tangon päähän ja kierrä tanko kierteille niin, että se näyttää kirsikanvarrelta.

3. Jätä lautaselle huoneenlämpöön kuivumaan yön yli.

Suklaaganache

1. Lämmitä kerma, glukoosisiirappi ja suola miedolla lämmöllä. Pilko suklaa kulhoon.

2. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja sekoita. kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Lisää voi ja sekoita, kunnes se on kokonaan sulanut.

3. Lusikoi ganache pursotuspussiin ja laita jääkaappiin odottamaan

Suklaamousse

1. Leikkaa suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle leivinpaperi.

2. Vatkaa keltuaisia ja sokeria 5 minuuttia, kunnes vaahto on valkoista ja paksua.

3. Lämmitä maito pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Poista lämmöltä ja sekoita joukkoon munavaahto. Palauta liedelle ja lämmitä 80 asteeseen ja poista liedeltä.

4. Pilko suklaa hienoksi ja laita kulhoon. Kaada kuuma maitosekoitus suklaan päälle ja sekoita, kunnes suklaat ovat sulaneet kokonaan. Lisää suola ja anna jäähtyä.

5. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahto viilenneen suklaaseoksen joukkoon.

6. Kaada mousse vuokaan ja laita pakastimeen odottamaan käyttöä.

Kokoaminen

1. Leikkaa kaikki kerrokset 8x18cm (tai sellaiseen kokoon, että saat kolme kakkua käyttämästäsi vuuata) paloihin, jos et ole tehnyt niin jo aiemmin. Kirch-kreemi ja mousse kannattaa pitää pakkasessa mahdollisimman pitkään. Kokoamisvaiheessa ei ole niin väliä, ovatko kerrokset täsmälleen saman kokoisia, kakku trimmataan lopuksi.

2. Laita pohjimmaiseksi madeleine-keksi ja laita sen päälle runsaasti aprikoosimarmeladia.

3. Valuta kirsikat ja säästä niiden liemi.

4. Pursota ganachea keksin päälle pitkittäin molempiin reunoihin. Jätä kirsikoille tilaa keskelle. Asettele sitten kirsikat riviin ganache-rivien väliin.

5. Sekoita 60ml kirschiä kirsikkaliemeen ja kostuta jauhoton suklaakakku sillä. Asettele kakkupalat ganache-kirsikkakerroksen päälle.

6. Asettele seuraavaksi kirch-kreemipalat kakun päälle ja päällimmäiseksi mousse. Tee palloraudalla kolot kakun pintaan kirsikoita varten (4-5 kirsikkaa kahdessa rivissä)

7. Laita kakku pakkaseen vähintään tunniksi asettumaan kuorrutusta varten.

8. Sulata kuorrutusta varten suklaa vesihauteessa. Anna hieman jäähtyä ennen kuin lisäät maapähkinäöljyn.

9. Ota kakku pakkasesta ja trimmaa sen reunat veitsellä suoriksi.

10. Täytä maaliruisku suklaaalla ja ruiskuta jääkylmä kakku suklaalla. Palauta kakku tämän jälkeen pakkaseen ja ota pois pakkasesta 20 minuuttia ennen tarjoilua (meidän kakku ei kyllä sulanut ihan 20 minuutissa ja on muuten todella vaikeaa odotella kakku lautasella sen sulamista).

11. Ennen tarjoilua, pistä tikulla pienet reiät kirsikkareikien pohjaan ja tiputa sinne hieman kirschillä vahvistettua kirsikkalientä. Asettele reikiin hapankirsikat ja työnnä jokaiseen kuivattu vaniljatanko varreksi.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kahdeksan tekstuurin suklaakakku

Kahdeksan tekstuurin suklaakakku

Edellisestä postauksesta näyttäisi olevan reilut puolitoista vuotta. Paljonkaan ei ole sen koomin muuttunut, eläimetkin ovat pysyneet samoina. Keittiö tosin on uusi ja pankin suuntaan enemmän velvollisuuksia kuin aiemmin. Blogiaikaa rajoittivat aiemmin gradu (kuka nyt tyytyisi yhteen?) ja Australian masterchef, mutta kummatkin ovat nyt paketissa, joten yritetäänpä uutta alkua.

Australian masterchefistä bongasin tämänkin Peter Gilmoren putoushaasteeseen tuoman kahdeksan tekstuurin suklaakakun. Kakun idea on, että päälle päin se näyttää ihan tavalliselta suklaakakulta, mutta sitten päälle kaadetaan suklaakastiketta, joka näyttäisi sulavan kakun sisään ja sisältä paljastuukin sitten sen seitsemän kahdeksan kerrosta.

Masterchefissä tähän taisi olla varattu kolme tuntia, minulla meni ehkä viisi, kun rauhassa tein. Näinkin monimutkaiseksi kakuksi tämän oikeastaan tosi yksinkertainen: paljon muuta ei tarvi osata kuin karamellia keitellä ja sulattaa suklaata vesihauteessa. Suklaan temperointikin onnistui ensi yrittämällä, joskin en tehnyt kunnolla jähmetystä painon alla, joten levystä tuli vähän kaareva, joka aiheutti rumat reunat kakun ja suklaalevyn väliin. Mitään kovin erikoisia aineita tai välineitäkään ei tarvita. Mainio idea äitienpäiväkakuksi siis!

Alkuperäinen englanninkielinen resepti täällä. Muokkasin tämän niin, että neljän pienen kakun sijaan tehdään yksi iso.

Kahdeksan tekstuurin suklaakakku

2. kerros – Suklaamousse:
325 g tummaa suklaata, hienoksi pilkottuna
5 dl kuohukermaa
4 keltuaista
75 g tomusokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
3 valkuaista

4. kerros – Karamelli-vanilja-suklaaganache:
60 g tummaa suklaata
40 g maitosuklaata
40 g tomusokeria
40 g vettä
0,9 dl kuohukermaa
1/2 vaniljatangon siemenet
ripaus suolaa
120 g suolatonta voita, kuutioituna huoneenlämmössä

5. kerros – Suklaa-hasselpähkinä-dacquoise:
35 g mantelijauhetta
90 g hasselpähkinöitä paahdettuna, kuorittuna ja hienoksi pilkottuna
8 g kaakaojauhetta
4 valkuaista
110 g tomusokeria

1. kerros – Kakkupohja:
240 g tummaa suklaata, hienoksi pilkottuna
250 g suolatonta voita
200 g tomusokeria
4 munaa
65 g vehnäjauhoja

3. kerros – Maitosuklaa-praliinikiekko:
200 g maitosuklaata, hienoksi pilkottuna
20 g hasselpähkinä-mantelipraliinia

6. kerros – Suklaa-karamellikerma:
60 g maitosuklaata
60 g tomusokeria
60 g vettä
5 dl kuohukermaa

7. kerros – Temperoitu suklaalevy:
200 g tummaa suklaata, hienoksi pilkottuna

8. kerros – Kuuma suklaakastike
75-90 g maitoa
125 g tummaa suklaata, hienoksi pilkottuna

Suklaamousse

1. Sulata suklaa metallikulhossa kiehuvan veden yllä ja pidä lämpimänä.

2. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi

3. Tee sabayon yhdistämällä keltuaiset, 50 grammaa sokerista ja vaniljasiemenet. Lämmitä kiehuvan veden yllä ja vispaa vispilällä, kunnes keltuaiset tulevat kiiltäviksi. Poista lämmöltä.

4. Kaada sulatettu suklaa lämpimään sabayoniin ja vispaa vispilällä nopeasti, kunnes kaikki suklaa on sekoittunut sabayoniin. Kun suklaa alkaa jähmettyä lisää 1 suuri ruokalusikallinen kermavaahtoa sekaan, jotta seos pehmenisi. Jatka vispausta.

5. Lisää toinen suuri ruokalusikallinen kermaa ja vispaa 1 minuutti.

6. Vispaa valkuaiset omassa astiassaan pehmeäksi vaahdoksi. Vispaa joukkoon loppu sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto ja loppu kermavaahto suklaaseokseen ja sekoita varoen kunnes vaahdot ovat sekoittuneet.

7. Jäähdytä pakkasessa 5-10 minuuttia ja siirrä vaahto tämän jälkeen jääkaappiin.

Karamelli-vanilja-suklaaganache

1. Hienonna suklaat ja laita ne metalli- tai pyrex-kulhoon. Varmista, että voi on huoneenlämpöistä.

2. Laita sokeri ja vesi pieneen paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna korkealla lämmöllä karamelliksi. Kun karamelli muuttuu kullanruskeaksi, lisää kerma hitaasti ja varovasti. Kerma kuplii aluksi voimakkaasti.

3. Sekoita puulastalla sekoitusta, kunnes kuplinta loppuu ja karamelli sekoittuu kermaan. Lisää vaniljansiemenet. Kaada kuuma karamellikerma suklaakulhoon ja sekoita hitaasti. Kun suklaa ja kerma ovat sekoittuneet kokonaan, lisää suola ja voi. Sekoita kunnes voi on sekoittunut kokonaan.

4. Anna ganachen viilentyä ja lusikoi se sitten pursotuspussiin odottamaan käyttöä.

Suklaa-hasselpähkinä-dacquoise

1. Lämmitä uuni 160 asteeseen. Laita pellille silikoninen leivonta-alusta ja voitele se.

2. Yhdistä mantelijauhe, hasselpähkinät ja kookosjauhe.

3. Vispaa omassa kulhossaan valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen, kunnes vaahdosta tulee kovaa.

4. Sekoita kuivat aineet valkuaisvaahtoon.

5. Levitä seosta silikonialustalle 2-3 mm paksuiseksi kerrokseksi. Varmista, että seos levittyy niin laajalle, että siitä saa leikattua halkaisijaltaan 24 cm ympyrän

6. Paista 5 minuuttia ja ota uunista kun dacquoise ei ole vielä täysin jähmettynyt. Leikkaa esim. kakkuvuoan avulla halkaisijaltaan 24 cm ympyrä taikinaan. Tee leikkaus läpi taikinasta, mutta jätä kiekko paikalleen. Laita takaisin uuniin 2-3 minuutiksi tai kunnes seos on jähmettynyt rapeaksi. Tarvittava aika riippuu kiekon paksuudesta.

7. Poista dacquoise uunista, anna jäähtyä huoneenlämpöön ja leikkaa sitten kiekko kokonaan irti ympäröivästä marengista ja aseta sivuun.

Kakkupohja

1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Valmistele pellille silikoninen leivonta-alusta tai leivinpaperi ja voitele se.

2. Sulata suklaa metallikulhossa kiehuvan kattilan päällä. Poista lämmöltä ja anna jäähtyä.

3. Sulkaan jäähtyessä vispaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vispaa, kunnes ne ovat täysin sekoittuneet.

4. Kun suklaa on viilentynyt, mutta ei jähmettynyt, kaada se voi-sokeriseoksen joukkoon ja sekoita hyvin.

5. Siivilöi joukkon jauhot ja kääntele varovasti seokseen.

6. Levitä seos pellille 3 mm paksuiseksi kerrokseksi.

7. Paista 7-10 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsää. Poista uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöön. Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa 26 cm ympyrä kakusta.

Maitosuklaa-praliinikiekko

1. Pilko suklaa ja sulata se metallikulhossa kiehuvan kattilan päällä.

2. Lisää praliinimurska joukkoon ja sekoita.

3. Levitä suklaa-praliinisekoitus silikonialustalle tai leivinpaperille 2mm paksuiseksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin 2-3 minuutiksi tai kunnes suklaa on juuri asettumassa. Ennen suklaan asettumista leikkaa sekoituksesta halkaisijaltaan 24cm leveä kiekko ja tee sen keskelle halkaisijaltaan 8cm levyinen reikä siten, että kiekosta tulee suuren donitsin näköinen.

4. Laita takaisin jääkaappiin jähmettymään.

Suklaa-karamellikerma

1. Pilko suklaa ja laita se teräskulhoon.

2. Sulata sokeri ja vesi pienessä paksupohjaisessa kattilassa karamelliksi. Kun karamelli muuttuu kullanruskeaksi, lisää vähitellen puolet kermasta.

3. Sekoita, kunnes kerma on sekoittunut karamelliin. Poista levyltä ja anna jäähtyä hetki.

4. Kaada lämmin karamellikermasekoitus suklaakulhoon ja sekoita, kunnes aineet ovat sekoittuneet.

5. Laita jääkaappiin, kunnes seos on jäähtynyt kokonaan.

6. Vispaa loput kermat vaahdoksi ja laita sekin jääkaappiin odottamaan.

Temperoitu suklaalevy

1. Laita pellille silikoninen alusta tai leivinpaperi.

2. Temperoi suklaa: lämmitä 2/3 suklaasta teräskulhossa kiehuvan veden päällä varovasti, kunnes suklaan lämpötila on 48 astetta. Poista lämmöltä, lisää loppu suklaa ja sekoita, kunnes seoksen lämpötila on laskenut 29 asteeseen. Tuo takaisin lämmölle ja lämmitä 32 asteeseen.

3. Levitä temperoitu suklaamassa pellille palettiveitsellä 1-2 mm paksuiseksi kerrokseksi.

4. Laita pelti jääkaappiin, kunnes se on lähes asettunut ja leikkaa sitten siitä halkaisijaltaan 26 cm ympyrä. Laita sitten suklaan päälle toinen leivinpaperi ja pelti ja laita takaisin jääkaappiin, kunnes se on kokonaan jäähtynyt.

Kuuma suklaakastike

1. Tee tämä vasta kun kakku on koottu ja valmis tarjoiltavaksi.

2. Laita maito kattilaan ja lämmitä poreilevaksi. Poista lämmöltä. Laita suklaa pyrex- tai teräskulhoon ja kaada kuuma maito sekaan. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja sekoittunut maitoon. Siirrä pieneen (kupari)kattilaan tarjoilua varten.

Kakun kokoaminen ja tarjoilu

1. Laita kakkuvadille 26cm leveä reunus (esim irtopohjavuoan reunat). Laita kakkupohja pohjalle.

2. Laita suklaamoussea runsaasti kakkupohjalle. Levitä moussea ohuelti pohjan päälle ja reunoilta noin 5-8cm korkeaksi 1 cm ohueksi reunukseksi kakulle. Muiden kerrosten tulisi tulla moussen “sisään” siten, että reunoilta näkyy vain kakkupohja ja moussea

3. Laita seuraavaksi dacquoise-kiekko varovasti moussen päälle. Sen pitäisi sujahtaa moussereunojen keskelle. Paina varovasti ilma pois kiekon ja moussen välistä.

4. Laita seuraavaksi praliinikiekko dacquoise-kiekon päälle. Pursota ganache ohueksi kerrokseksi praliini-kiekon ulkolaidoille.

5. Yhdistä aiemmin säilötyt kermavaahto ja suklaa-karamellikerma ja vispaa kovaksi.

6. Lusikoi suklaa-karamellikermaa täyttämään loppu kakun sisus mousse-reunojen sisällä niin, että pinta on tasainen ja reunoilta näkyy vain moussea. Lusikoi sitten kakun keskiosasta kermaa pois noin 6cm levyiseltä alueelta 1-2 cm syväksi kuopaksi. Idea on, että päällä tulevalla suklaalevyllä ja päälle kaadettavalla suklaakastikkeella on tilaa sulaa kakun sisään.

7. Lämmitä muotin reunoja varovasti tohottimella ja irroita muotti varovasti kakusta.

8. Asettele temperoitu suklaakiekko varovasti kakun päälle.

9. Kun olet valmis tarjoilemaan kakun, varmista, että suklaakastike on kuumaa (50-60 astetta). Jos se on liian paksua (minulla oli), lisää siihen varovasti lämmintä maitoa.

10. Tarjoile kakku ja seuraa hämmentyneitä ilmeitä kun kaadat suklaakastikkeen kakun keskelle.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Suklaacremeux, suolaa ja oliiviöljyä

Ei, yllä olevassa kuvassa ei ole pissaa ja kakkaa kahvikupissa, vaan osoitus suklaankäsittelytaidoistani ja molekyylimenumme jälkiruoka. Suklaa ja oliiviöljy oli hauska ja kysymysmerkkejä vieraiden kasvoille nostattanut yhdistelmä ja mikä parasta, maistui oikeasti hyvältä. Noiden papanoiden jälkeen lapioimme vielä useita annoksia sekoitusta, kun olin tehnyt tupla-annoksen ja suklaata todellakin oli riittävästi neljälle…

Reseptin löysin Molecular recipes -sivustolta. Flavor pairingissa, tai food pairingissa (mikä olisi oikea suomennos?) ideana on, että yhdistetään ennakkoluulottomasti raaka-aineita, joilla on jokin yhteinen makukomponentti. Näin löydetään ihan uusia yhdistelmiä, jotka toimivat enemmän tai vähemmän hyvin yhteen. Tämä on ehkä se osa molekyylikokkausta, jota on hauska kokeilla jatkossakin. Sen verran hyvä maku jäi tästä jälkiruuasta.

Suklaacremeux, suolaa ja oliiviöljyä

1 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
3 keltuaista
5 rkl sokeria
150 g tummaa suklaata raastettuna

lisäksi:
oliiviöljyä
suolaa

1. Lämmitä kerma, maito ja puolet sokerista kiehuvaksi pienessä kattilassa. Seoksen lämmetessä vispaa keltuaiset ja loput sokerit vaahdoksi niin, ettei vaahtoon jää sokeri- tai keltuaispaakkuja.

2. Kaada neljännes kiehuvasta maitoseoksesta keltuaisvaahtoon samalla rivakasti vispaten. Kaada tämän jälkeen sekoitus takaisin kattilaan ja lämmitä matalalla lämmöllä 81 asteeseen jatkuvasti sekoittaen. Kaada pois kattilasta, jotta kypsymisprosessi pysähtyy.

3. Lisää suklaaraaste seokseen ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin yöksi tai ainakin 12 tunniksi ennen tarjoilua.

4. Tee suklaasta kaksi palloa per annos. Kaada oliiviöljyä suklaan ympärille, mutta älä päälle. Ripottele lisäksi merisuolahiutaleita suklaapalloille. Nauti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Vadelma-marenkitorttu

Hankin reilu vuosi sitten jostain alelaarista Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen Parasta sokerista -jälkiruokakirjan. Kaupassa kirja vakuutti mielenkiintoisilla ja monipuolisilla resepteillään. Loppupuolen reseptit näyttivät toki siltä, ettei näitä varmastikaan koskaan saa kotioloissa tehtyä, mutta jo alkupuolen reseptit vaikuttivat hinnan väärtiltä.

Vuoden aikana olen tehnyt kirjasta yhtä sun toista, mutta tunnelmat ovat hieman kaksijakoiset. Kaikki mitä olen tehnyt, on maistunut erinomaisen herkulliselta. Kuitenkin kirjan ohjeet ovat sen verran ylimalkaisia ja joissain kohdin tuntuu, että ei ole ihan loppuun asti mietitty mitä ohjeistuksessa lukee, että melko usein reseptiä pitää kokeilla pari kertaa, ennen kuin lopputulos on kohdallaan.

Poron ossobucon jälkiruuaksi teimme kirjan reseptistä vadelma-sitruuna-marenkitortun, jossa oli tosin sellainen mielenkiintoinen piirre, ettei reseptissä mainita sitruunaa lainkaan. Joko olen jotenkin pihalla (mikä on täysin mahdollista) tai sitten se on vain jäänyt reseptistä pois. Lopputulos oli kuitenkin erinomainen herkullinen ja vadelmista tuli sen verran hapokkuutta, ettei sitruunaakaan jäänyt kaipaamaan. Italialaista marenkia tein ensimmäistä kertaa, ja jännitti aika pitkään jämähtääkö vaahto lainkaan. Lämpömittarin vihdoin laskettua riittävän matalaksi, tuloksena oli kuitenkin aivan mainio marenki. Ensi kerralla tajuan laittaa Kitchen Aidin huristamaan marenkia käsivatkaimen sijaan…

Vadelma-marenkitorttu

Pohja:
400g murotaikinaa

Täyte:
300 g tuoreita tai pakastevadelmia
3 rkl tomusokeria

Italianmarenki:
3,75 dl sokeria
1 dl vettä
7-8 munanvalkuaista

1. Asettele taikina irtopohjavuokaan. Paista muropohjaa 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes se on kauniinruskea. (Paremman tuloksen saat, kun asetat pinnalle foliopalan ja kaadat kuivattuja herneitä folion päälle. Näin pohja pysyy tasaisena.)

2. Tee marenki: Keitä sokeri veden kanssa 121-asteiseksi. Vaahdota munanvalkuaisia hieman. Lisää sokerivesi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon ja jatka vatkaamista samalla voimakkaasti sekoittaen, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.

3. Asettele vadelmat muropojan päälle ja tomuta ne tomusokerilla.

4. Nostele marenki lusikalla tortun pinnalle ja gratinoi joko uunissa grillivastuksen alla tai kaasulampulla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kaura-suklaakeksit

Söin viime viikolla kaupan kaura-suklaakeksejä, jotka olivat yllättävän hyviä teollisiksi kekseiksi. Siitä sain idean tehdä itsekin kaurakeksejä. Hain cookie-tyyppistä reseptiä, jossa keksit ovat isoja, sisältä pehmeitä ja reunoilta rapeita. Paistoin omani vielä melko tummiksi, koska näin reunoista tuli mahtavan rapeita ja keskusta silti vielä hieman pehmeä. Hae oma preferenssisi kokeilemalla. Näitä tekee helposti vaikka viidellekymmenelle.

Klassinen kaurakeksi sisältäisi ilmeisesti rusinoita, mutta me heivattiin rusinat hiiteen ja laitettiin sen sijaan suklaata. Sitä ei saa kuitenkaan laittaa liikaa, jottei kauran maku peity. (Jos haluaa laittaa paljon suklaata, suosittelen näitä.) Keksit tein mukaillen tätä reseptiä.

Kaura-suklaakeksit

(noin 40)

250 g voita
2½ dl tummaa sokeria
2½ dl sokeria
2 isoa munaa
2 rkl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
6 dl vehnähiutaleita
175 g suklaata rouhittuna

1. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Vispaa huoneenlämpöinen voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja lopuksi maito.

2. Sekoita leivinjauhe, ruokasooda ja suola jauhoihin ja lisää jauhot, hiutaleet ja suklaa voisokerivaahtoon. Sekoita käsin ja niin vähän kuin mahdollista.

3. Tee taikinasta pieniä palloja pellille ja paista noin 11 minuuttia, tai kunnes kultaisen ruskeita.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Miten tehdään kunnon macaroneja?

Sorsakeittiössä vietettiin taannoin syntymäpäiviä ja sainkin ainoastaan ruokaan liittyviä lahjoja. Yksi niistä oli Hans Välimäen ja Vesa Parviaisen Parasta sokerista -kirja, jota olinkin kuola suupielestä valuen selaillut kirjakaupoissa. Erityisen mielenkiintoinen osa kirjasta opastaa ranskalaisten jälkiruokaklassikoiden maailmaan.

Ensimmäisenä testiin pääsivät suklaamacaronit. Olen syönyt elämässäni tasan yhden kerran macaroneja, joten piti lisäksi hankkia referenssiksi pari sellaista. Mielestäni nämä referenssimacaronit eivät kuitenkaan täyttäneet kirjan määritelmää “rapea pinnalta, mehevä sisältä”, koska ne eivät kovin rapeita olleet pinnalta. Ulkonäkö sen sijaan oli täydellisen sileä ja kaunis.

Ensimmäinen yritykseni meni totaalisen pieleen: massasta ei tullut rittävän paksua (liikaa valkuaisvaahtoa) ja ne olivat liian vähän aikaa uunissa, jonka seurauksena macaroneille ei tullut “jalkoja” ja ne lässähtivät aika tylsän näköiseksi uunista ottamisen jälkeen. Lisäksi minulla ei ollut sopivaa tyllaa, joten muoto ei muutenkaan ollut macaronimainen nappi. Toisella kerralla (kuvassa) laitoin yhden munan vähemmän, nostin uunin lämpötilaa inauksen ja paistoaikakin oli ehkä vajaa minuutin pidempi. Nyt taas kuoresta tuli kyllä rapsakka, mutta sisustakin sitten kuivahti vähän liikaa. Ulkoasu oli jo parempi, mutta pari ongelmaa oli. Ensinnäkin pintaan jäi pieniä epätasaisuuksia, jotka ovat ilmeisesti mantelijauhetta, joka ei oikein ollut täydellisen hienojakoista. Toiseksi pursottaessa pintaan jää ainakin minun tekniikallani pieni suippo kohoama siihen kohtaan josta massa on katkaistu. Tällainen näkyy esimerkiksi vasemman makaronin takaosan kohoamassa.

Macaronimestarilukijani, miten saatte pinnasta sellaisen täydellisen sileän ja tasaisen?

Suklaamacaronit

125 g mantelijauhetta
225 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
3-4 munanvalkuaista
0,25 dl siro-sokeria

1. Yhdistä ensin mantelijauhot, 125 g tomusokerista ja kaakaojauhe.

2. Vatkaa munanvalkuaiset ja siro-sokeri hiljaisella teholla yleiskoneessa, kunnes valkuaisvaahto alkaa muodostua. Lisää loput tomusokerista (100 g) ja vatkaa vaahto kovalla teholla kiiltäväksi.

3. Nostele joukkoon kuivat aineet ja sekoita massa tasaiseksi. Pursota massasta läpimitaltaan noin 2 cm:n levyisiä nappeja. Anna nappien seistä huoneenlämmössä 20 minuuttia ja paista niitä 120-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

4. Pursota kahden macaronin väliin suklaa-rakuunaganachea.

Suklaa-rakuunaganache

1 nippu tuoretta rakuunaa
1,5 dl kermaa
1 tl suolaa
125 g suklaata (70%)

1. Kuivaa rakuunaa 60-asteisessa uunissa vuorokauden ajan. Kiehauta kerma ja sekoita kuivattu rakuuna ja suola joukkoon. Anna kerman maustua kolme tuntia. Siivilöi kerma. Sulata suklaa 42-asteiseksi ja yhdistä se 42-asteiseen kermaan huolellisesti sekoittaen, kunnes massa on kiiltävää ja tasaista.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

30 minuutin haaste: Pinaatti-fetapiirakkaa, kurkku- ja tomaattisalaattia sekä pähkinä-suklaajätskiä

Tällä kertaa sukelsin 30 minuutin haasteessa kreikkalaiseen keittiöön ja puolessa tunnissa yritettiin väsätä pinaatti-fetapiirakkaa, paria salaattia ja jälkiruuaksi pähkinä-suklaajauheella kuorrutettua jäätelöä. Tällä kertaa olin jo aika lähellä saavuttaa puolen tunnin maagisen aikarajan, mutta kun nostin piirakan pöytään kellon näyttäessä 32:56, havaitsin että munamössö ei ollut vielä aivan jämähtänyt, joten piirakka piti vielä heittää hetkeksi uuniin. Paras aika kuitenkin tähän mennessä.

Valmistumisaika 32:56 + 3 minuuttia piirakan lisäkypsytystä, eli noin 36 minuuttia

Mikä kesti

Tämä ruoka kaatui väistämättä uuniimme. Se ei yksinkertaisesti lämpene niin nopeasti, että piirakka voisi mitenkään olla valmiina puolen tunnin kohdalla. Nythän valmista oli lopullisesti 6 minuuttia määräajan jälkeen, ja aika oli piirakan valmistumisesta kiinni. Piirakka olisi siis pitänyt heittää uuniin 6 minuuttia aiemmin. Paitsi että uunimme ei olisi ollut 6 minuuttia aiemmin lähelläkään 200 astetta, olisi piirakka pitänyt valmistaa uunikuntoon ehkä kolmessa minuutissa ja se lienee mahdotonta tällä taitotasolla. Jos uunin lämmittäisi hieman kuumemmaksi, voisi puolen tunnin saavuttaminen olla mahdollista.

Miltä maistui

Kreikkalaista ruokaa ei tule kovin usein tehtyä, vaikka olenkin fetajuuston ja oliiviöljyn ystävä. Piirakka olikin varsin kelvollista. Filotaikinaa voisi minusta laittaa kerroksen tai pari lisääkin, se rapsakoituu uunissa tosi kivasti etenkin piirakan päältä. Tomaatti-basilikasalaatti oli luonnollisesti herkullista, chilit kurkkusalaatissa vähän outo yhdistelmä. Ja jäätelö oli tietenkin mitä herkullisinta, kuten kaikki jälkiruuat tässä sarjassa tähän mennessä.

Pinaatti-fetapiirakkaa, kurkku- ja tomaattisalaattia sekä pähkinä-suklaajätskiä

Piirakka
100 g pinjansiemeniä
5 kananmunaa
300 g fetajuustoa
50 g cheddarjuustoa
kuivattua oreganoa
1 sitruuna
pala voita
400 g pinaattia
270 g filotaikinaa
cayennepippuria
muskottipähkinää

Kurkkusalaatti
1 kurkku
10 mustaa oliivia
2 rkl balsamicoa
3 kevätsipulia
½ sitruuna
½ punainen chili
5-6 oksaa minttua

Tomaattisalaatti
kourallinen tuoretta basilikaa
1 valkosipulinkynsi
valkoviinietikkaa
300 g kirsikkatomaatteja

Maustamiseen
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Jäätelö
4 rkl kahvinpapuja
100 g hasselpähkinöitä
100 g hyvää tummaa (70%) suklaata
vaniljajätskiä

Aloita Ota kaikki aineet ja välineet valmiiksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja keskikokoinen (26cm) uuninkestävä paistinpannu keskilämmölle.

Piirakka Laita pinjansiemenet kuivalle pannulle paahtumaan, sekoita välillä. Riko 5 munaa kulhoon ja murusta sekaan 300 g fetaa. Raasta joukkoon 50 g cheddar-juustoa. Lisää hyppysellinen pippuria, muutama hyppysellinen oreganoa, sitruunan raastettu kuori ja hujaus oliiviöljyä. Kun pähkinät ovat ruskistuneet, lisää ne joukkoon

Laita tyhjä pannu takaisin levylle, lisää hieman oliiviöljyä ja voita ja sekoita joukkoon puolet pinaatista. Sekoittele ja kun se alkaa sekoittua rasvaan, lisää vähitellen loput pinaatit.

Ota filotaikina esille (minun filotaikinani piti ottaa 2 tuntia ennen ruuanlaittoa pakastimesta, tsekkaa ohjeet omassasi tai käy huonosti :)). Laita leivinpaperista noin 50 senttiä pitkä arkki pöydälle ja ripottele päälle oliiviöljyä. Rypistä paperi kasaan ja avaa se jälleen. Laita leivinpaperille kerros filotaikinaa niin että se lähes peittää leivinpaperin. Hiero pinnalle oliiviöljyä, suolaa, pippuria ja ripaus cayennepippuria. Toista kunnes sinulla on 3 kerrosta filotaikinaa (neljäkin voi olla). Älä huoli taikinan repeämistä ja muista sekoittaa pinaattia välillä.

Kun pinaatti on kunnolla mössääntynyt, ota pannu levyltä ja lisää pinaatit munasekoitukseen. Lisää hieman muskottipähkinää. Sekoita hyvin. Siirrä leivinpaperi filotaikinakerroksineen pannulle niin että reunat tulevat yli pannusta. Paina taikina hyvin pannun reunoille ja kaada täyte pannulle. Käännä reunan yli menneet filotaikinat täytteen päälle kanneksi. Laita pannu muutamaksi minuutiksi takaisin liedelle ja siirrä sen jälkeen uuniin 18-20 minuutiksi, kunnes piirakka on kultaista ja taikina rapeaa.

Kurkkusalaatti Leikkaa kurkku pitkittäin neljään osaan ja leikkaa nämä sitten noin sentin paloiksi. Laita sekoituskulhoon. Kuivaa 10 oliivia, purista kivet ulos ja revi ne toiseen pieneen kulhoon. Laita joukkoon 2 ruokalusikallista balsamicoa ja sekoita hyvin että viinietikka vetää oliiveista suolaisuutta. Leikkaa kevätsipulit hienoksi ja lisää oliiveihin.

Lisää oliivien sekaan vielä 4 ruokalusikallista oliiviöljyä ja puolen sitruunan mehu ja sekoita oikein hyvin. Poista siemenet puolikkaasta chilistä ja leikkaa hienoksi silpuksi ja lisää kurkkujen sekaan. Ota mintun lehdet irti varsista ja revi ne kurkkujen sekaan. Kaada sitten oliivisekoitus kurkkujen sekaan, sekoita hyvin ja vie pöytään.

Jäätelö Kaada kahvinpavut blenderiin ja hienonna ne. Lisää hasselpähkinät ja jauha nekin. Lisää sekaan vielä suklaakin ja jauha. Kaada jauhe lopuksi kulhoon.

Tomaattisalaatti Huuhtaise blenderi. Revi basilika ja laita blenderiin. Säästä muutama ylempi lehti koristeeksi salaatin joukkoon. Lisää joukkoon suolaa ja pippuria, kuorittu valkosipulinkynsi, muutama kulaus oliiviöljyä ja hieman valkoviinietikkaa. Ajele vihreäksi tahnaksi. Maista ja mausta jos tarvis. Puolita tai leikkaa neljään osaan tomaatit. Kaada basilikamönjä lautasella ja heitä tomaatit päälle. Laita sekaan säästämäsi basilikanlehdet ja hieman suolaa ja vie sitten pöytään.

Tarjoilu Ota jäätelö pakastimesta sulamaan ja vie piirakka pöytään. Piirakan ja salaatin jälkeen vie jäätelö ja pähkinä-suklaajauhe pöytään. Tee jäätelöstä palloja ja pyörittele niitä sen jälkeen jauheessa, niin että siitä muodostuu pallon pinnalle runsas kerros. Jos jauhetta jää yli, säästä se ilmatiiviissä purkissa myöhempää käyttöä varten.

Ja keittiökään ei jäänyt kovin sotkuiseksi kun melkein kaikki ruuanlaittoastiat menivät sellaisenaan pöytään asti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Maapähkinävoikeksit

Edellisessä 30 minuutin haasteessani oli yhtenä raaka-aineena maapähkinävoi. Se on minulle uusi raaka-aine Ben & Jerry -purkkien ulkopuolella ja sen metsästys kaupastakin oli aika hauskaa. Meillä oli muutakin asiaa Vii Voaniin, joten ajattelin sieltä löytyvän myös maapähkinävoita. Pitkällisen hyllyjen koluamisen jälkeen ruuhkaisena lauantaina olin kuitenkin valmis luovuttamaan. Kaksi askelta kaupan ulkopuolella olikin sitten iso mainosplakaati “Peanut Butter 2e/500g”, joten eihän siinä auttanut kuin aloittaa metsästys uudestaan. Ja tällä kertaa purkki löytyikin nopeasti.

Toinen ongelma olikin sitten mitä tehdä yli jääneelle maapähkinävoille. Tähän löytyikin ratkaisu sattumalta kun selailin sopivaa keksireseptiä Professional Bakingista ja sieltähän maapähkinävoikeksit pomppasivat silmille. Erityisen tyytyväinen olin keksien rakenteeseen: nämä suorastaan hajoavat murusiksi suussa, juuri niin kuin keksien kuuluukin. Maku on melko mieto ja maapähkinä maistuu aika maltillisesti. Makeuttakaan ei ole liikaa. Parhaimmillaan nämä lienevät kahvikekseinä.

Maapähkinävoikeksit

125 g voita
1 dl sokeria
1 dl tummaa sokeria (esim. ruokosokeri)
1 tl vaniljasokeria
125 g maapähkinävoita
1 kananmuna
2 1/2 dl jauhoja
1/2 tl ruokasoodaa

1. Lämmitä uuni 190 asteeseen. Ota voi lämpenemään huoneenlämpöiseksi.

2. Vaahdota voi, sokerit ja maapähkinävoi kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kanamuna ja vatkaa se voisokerivaahtoon.

3. Sekoita toisessa kulhossa jauho ja sooda. Sekoita jauho parissa erässä varovasti voisokerivaahtoon. Sekoita varovasti juuri sen verran että jauhot sekoittuvat vaahtoon.

4. Rullaa taikina noin tuuman (2,5cm) paksuiseksi pötköksi ja leikkaa siitä noin sentin paksuisia kiekkoja. Laita kiekot pellille (muista jättää kohoamista/leviämistä varten muutama sentti tilaa kiekkojen väliin) ja ripottele niiden päälle sokeria. Painele haarukalla ristin muotoinen kuvio kekseihin. Paista uunissa noin 10-14 minuuttia riippuen keksien koosta.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone