Keittokirjahaaste: Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Kokkailin tämän keittokirjahaasteen seuraavan osan jo pari kuukautta sitten, mutta jotenkin postaus on jäänyt, koska näiden reseptien ylöskirjoitus on aika rasittavaa puuhaa…

Tämä on kuitenkin tähän mennessä kokkailemistani Heston-ruuista selvästi helpoin ja hauskin. Prosessihan on ihan sama kuin tavanomaisessa bolognesessakin: haudutetaan pitkään. Vähän jännitti lopputulema, kun vieraita oli kutsuttu illaksi ja lihakastike oli todella raskaan ja rasvaisen makuista ennen tomaattikompotin lisäämistä. Tomaattikompotti taas oli varsin hapokasta. Nämä kuitenkin täydensivät hienosti toisensa ja parin tunnin muhittelun jälkeen lopputulos oli mahtavan täyteläistä, muttei kuitenkaan liian rasvaista.

Tästä tuli ylivoimaisesti parasta bolognesea, jota olen tehnyt. Eikä mitään erikoisvälineitä tai tekniikkaa lihamyllyä lukuunottamatta tarvita. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Hestonin versiossa esillepano oli tehty vähän hienommin, mutta tyydyin itse kastikkeen sekoittamiseen pastan sekaan.

Takavuosien suosikki, tammitettu chardonnay, ei muuten selvästikään ole enää muodissa. Yritin etsiä Alkosta budjettivaihtoehtoa, mutta halvimmat tymäkästi tammitetut chardonnayt löytyivät vasta 15 euron hintaluokasta.

Spaghetti bolognese

Kastikepohja
125 ml oliiviöljyä
250 g häränhäntää, erotettuna luista ja jauhettuna
250 g porsaan lapaa, 1 cm kuutioina
375 ml tammitettua chardonnayta
1 tähtianis
450 g sipulia, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
450 g sipulia, kuutioituna
400 g porkkanaa, kuutioituna
125 g lehtisellerin vartta, kuutioituna
250 ml täysmaitoa

Tomaattikompotti
1,1 kg terttutomaatteja
1 tl suolaa
200 ml oliiviöljyä
3 valkosipulinkynttä
225 g sipulia, kuutioituna
1 kukkurallinen tl korianterinsiemeniä
1 tähtianis
3 neilikkaa
4-5 tippaa tabascoa
4-5 tippaa kalakastiketta
2 tl worcestershirekastiketta
1 kukkurallinen rkl ketsuppia
30 ml sherryviinietikkaa
7 timjaminoksaa ja laakerinlehti sidottuna kimpuksi

Viimeistelyyn
100 g spaghettia per henkilö
sherryviinietikkaa, maun mukaan
parmesaania
6 rakuunanoksaa ja 4 persiljanoksaa sidottuna kimpuksi
suolatonta voita
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

1. Lämmitä suurta paksupohjaista pannua 5 minuuttia kohtuullisella lämmöllä. Murskaa tähtianis, paketoi se harsoliinan sisälle ja laita se pannulle hienonnettujen sipuleiden ja 25 ml öljyä kanssa. Kuullota 20 minuuttia tai kunnes sipulit ovat pehmeitä ja karamellisoituneita. Sekoita välillä. Laita sivuun.

2. Lämmitä sillä välin toista suurta paksupohjaista pannua 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Hienonna valkosipuli. Lisää 50 ml oliiviöljyä pannulle ja laita sekaan valkosipuli, sipulit, porkkana ja sellerinvarsi ja kuullota miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, tai kunnes raa’an sipulin haju on loppunut. Kaada kasvikset kulhoon ja puhdista pannu.

3. Lämmitä pannua 10 minuuttia kovalla lämmöllä. Lisää 50 ml oliiviöljyä ja odota, kunnes se alkaa savuta. Lisää sekaan kuutioitu possu ja jauhettu härän häntä. Sekoita, kunnes liha on ruskistunut. Kaada ruskistetut lihat lävikköön tai siivilään, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Kaada lihat sitten suureen pannuun tai kattilaan. Huuhdo pannu, jossa ruskistit lihat, lorauksella viintä: Kuumenna viini kiehuvaksi, raaputa pohjasta kaikki maku irti ja anna nesteen redusoitua puoleen. Kaada se sitten samaan kattilaan lihan kanssa.

4. Poista tähtianispussi karamellisoitujen sipulien seasta ja lisää sipulit sitten lihan joukkoon. Huuhdo sipulipannu lopulla viinillä samalla tavoin kuin lihapannu. Kun neste on jälleen redusoitunut puoleen, kaada se lihan sekaan. Lisää myös kuullotetut kasvikset lihan sekaan.

5. Laita bolognese hyvin miedolle lämmölle ja lisää sekaan maito ja sen verran vettä, että aineet peittyvät juuri ja juuri. Anna kastikkeen kuplia miedolla lämmöllä ilman kantta kuusi tuntia silloin tällöin sekoittaen. Aineiden tulisi olla koko ajan kokonaan veden peitossa, joten voit joutua lisäämään vettä.

6. Aloita tomaattikompotin valmistus muutamaa tuntia ennen kuin bolognesepohja valmistuu. Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan. Täytä suuri kulho jääkylmällä vedellä. Poista tomaateista kannat. Ryöppää tomaatit: tiputa ne kymmeneksi sekunniksi kiehuvaan veteen, upota sitten muutamaksi sekunniksi jääkylmään vesikulhoon ja poista sen jälkeen kuori.

7. Leikkaa tomaatit vaakasuunnassa puoliksi. Lusikoi siemenet ja tomaatin sisukset ja pilko ne karkeaksi murskaksi. Siirrä kulhon päällä olevaan siivilään, ripauta päälle hyppysellinen suolaa ja anna valua 20 minuuttia. Sen jälkeen voit heittää siemenet pois, mutta säästä valunut tomaattimehu.

8. Pilko tomaatinpuolikkaat.

9. Lämmitä paksupohjaisessa suuressa pannussa 100ml oliiviöljyä miedolla lämmöllä. Hienonna valkosipuli ja lisää se ja sipuli pannulle. Kuullota 10-15 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä mutta eivät ruskistuneita.

10. Murskaa korianteri ja paketoi se pussiin harsoliinan sisään tähtianiksen ja neilikoiden kanssa. Lisää pussi pannulle.

11. Lisää pannulle tomaattimehu ja pilkotut tomaatinpuolikkaat.

12. Lisää tabasco, kalakastike, worcestershirekastike, ketsuppi ja sherryviinietikka. Lisää myös yrttikimppu ja keittele miedolla lämmöllä 2 tuntia.

13. Lisää lopuksi kompotin sekaan loppu öljy ja keitä kovalla lämmöllä säännöllisesti sekoittaen 15-20 minuuttia. Kaada lopuksi pinnalta pois imeytymätön öljy. Laita sivuun.

14. Kun bolognesekastike on hautunut, lisää tomaattikompotti kastikkeen sekaan ja hauduta miedolla lämmöllä 2 tuntia välillä sekoittaen.

15. Keitä pasta. Kuumenna suuressa kattilassa vettä. Jokaista 100 gramman pasta-annosta kohti tarvitset litran vettä ja 10 grammaa suolaa. Keitä pasta al dente.

16. Viimeistele pastan kiehuessa kastike. Tarkista mausteet ja lisää sherryviinietikkaa tarvittaessa leikkaamaan kastikkeen rasvaisuutta. Lisää runsaasti parmesaaniraastetta ja ota kastike pois lämmöltä. Ongi yrttikimppu ja maustepussi pois kastikkeessa ja laita tilalle persiljasta ja rakuunasta tehty kimppu sekä 100 grammaa suolatonta voita. Sekoita ja anna seistä 5 minuuttia.

17. Sekoita kastike ja pasta ja tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Kinkku-melonibruschetta

Kinkku-melonibruschetta

Olen pyöritellyt mielessäni erilaisia kaviaarikonsepteja parin vuoden takaisen porkkanakaviaarikokeilun jälkeen. Kaviaarin teko on helppoa ja se herättää aina ihmetystä ruokavieraissa. Monesti vain kaviaari tuntuu jäävän vähän irralliseksi osaksi annosta.

Ehkä paras kaviaarikokeiluni tähän mennessä on bruschetta klassikkoyhdistelmästä ilmakuivattu kinkku ja meloni, jossa melonista tehtiin kaviaaria. Sekaan kun vielä heittää mozzarellaa ja salviaa, tulee leivistä erinomaisen herkullisia.

Kinkku-melonibruschetta

melonikaviaariin
2 dl melonimehua (itse tein cantaloupe-melonista)
1 tl valkoista melatin-hyytelöintiainetta
2 dl vettä
1/2 kalsium-poretabletti

bruschettaan
Maalaisleipää (esim. Rezen)
valkosipulin kynsi
prosciuttoa
melonikaviaaria
puhvelimozzarellaa
salvianlehtiä
oliiviöljyä
balsamicoa
pippuria

1. Tee ensin kaviaari. Mittaa hyytelöintiaine melonimehuun ja sekoita tasaiseksi. Vältä ilman sekoittamista joukkoon.

2. Anna seoksen tasaantua hetki (noin vartti), jotta hyytelöintiaine vettyy kunnolla.

3. Valmista kalsiumkylpy liottamalla poretabletti veteen.

4. Valmista kaviaaria tiputtelemalla melonimehuliuosta esimerkiksi lääkeruiskulla kalsiumkylpyyn. Anna kuulien olla kalsiumliuoksessa 2-5 minuuttia sen mukaan, kuinka paksun hyytelökuoren haluat saada aikaan.

5. Huuhtele kuulat nopeasti vedessä, jotta hyytelöityminen pysähtyy.

6. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa leipä viipaleiksi ja asettele uunipellille.

7. Paista leipiä uunissa muutama minuutti kunnes ne ovat rapsakoituneet.

8. Ota leivät uunista. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero kynttä leivän pintaan. Asettele leivälle kinkkua, mozzarellaa ja melonikaviaaria. Ripottele päälle oliiviöljyä, balsamicoa ja mustapippuria ja koristele salvianlehdellä. Tarjoa heti!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Viikuna-parmankinkkubruschetta

Syksy on ruokablogien parasta aikaa. Aivan mahtavaa lukea sieltä sun täältä syksyn herkuista ja mitä niistä saakaan aikaan. Erityisesti sienisadon voisi päätellä olevan mitä mainioin sienireseptien tulvan perusteella.

Yksi minun lukuisista ikuisuusprojekteista on opetella syömään ja käyttämään mahdollisimman monipuolisesti erilaisia raaka-aineita. Viime aikoina on tuntunut siltä, että tämä projekti on seissyt vähän paikallaan ja turhan paljon on tullut jauhettua samoja vanhoja reseptejä uudestaan ja uudestaan.

Nyt kuitenkin lähdin etsimään tarkoituksella jotain uutta raaka-ainetta, joka sopisi syksyn sesonkiin. Valinta osui viikunaan, jota ei kovin usein kaupassa edes näe, mutta on juuri nyt saatavilla. En muista tuoretta viikunaa edes ikinä maistaneeni, joskin tiesin, että viikuna ja parmankinkku muodostavat klassikkoyhdistelmän. Ensimmäinen vastaantullut resepti oli viikuna-parmankinkkusandwich, mutta kuka nyt sandwichejä haluaisi, jos tehdä voisi bruschettaakin. Siispä tein tämän ja tämän reseptin pohjalta mitä herkullisimpia bruschettoja.

Toisessa resepteistä käytettiin ricottaa, mutta koska teimme osan leivistä vanhaa herkkuamme, eli tomaatti-mozzarellabruschettaa, niin laitoin ylijäämämozzarellat sitten näihin ja se toimi hyvin. Hunajatipat ovat erittäin olennaisia, koska ne korostavat jännittävää makean ja suolaisen vastakohtaisuutta, joka syntyy kinkun suolaisuudesta ja viikunan, balsamicon ja hunajan makeudesta. Näitä tehdään toistekin!

Viikuna-parmankinkkubruschetta

maalaisleipää (tms. vaaleaa leipää)
valkosipulinkynsi
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamicoa
mustapippuria
parmankinkkua (noin viipale per kaksi leipää)
viikuna (yhdestä tulee aika moneen leipään)
mozzarellasiivuja tai ricottaa
hunajaa

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Leikkaa leipä viipaleiksi, halkaise valkosipulinkynsi puoliksi ja hiero makua viipaleiden pintaan. Laita uuniin muutamaksi minuutiksi, kunnes leivät ovat kultaisia ja rapeita.

2. Leikkaa sillävälin viikuna halki ja ohuiksi viipaleiksi. Kuoria ei tarvitse poistaa. Sekoita oliiviöljy ja balsamico kupissa.

3. Kun leivät ovat valmiita, toimi nopeasti: levitä ensin leiville hieman öljy-balsamicosekoitusta. Tämän päälle pari siivua viikunaa, puolikas kinkkuviipale (voit repiä pieniksi siivuiksi) ja juustoa. Mausta vielä muutamalla hunajatipalla ja pippurilla. Tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Mustaksi grillattu porsaan sisäfile

Kaupoissa on vähän väliä tarjouksessa halpaa porsaan ulkofilettä. Ostan sitä silloin tällöin, kunhan paketista ensin yrittää saada selville, onko liha pakasteesta sulatettua vai ei. Kovin helpoksi asiaa ei ole tehty, mutta koodikieli on yleensä sellainen, että jos paketissa lukee “säilytys alle +4”, voi sen pakastaa jos taas “säilytys 0…+4” on liha sulatettu pakasteesta, eikä sitä voi siis enää uudelleen pakastaa. Jostain syystä tätä tietoa ei voida juuri koskaan ilmoittaa selkokielellä. Leikkaan sitten lihan suunnilleen kahden hengen kerta-annoksiksi, pakastan ja kokkailen sitä mukaa kun keksin mitä niistä tehdä.

Ihan turhan paljoa hyviä possun ulkofilereseptejä en tiedä, koska monissa resepteissä liha tuppaa (ainakin minun taidoillani) kuivumaan liikaa, ellei kypsyysasteen kanssa ole todella tarkkana. Siksi pomminvarma tapa onkin leivittää liha ja uppopaistaa rasvassa. Sitäkään ei kuitenkaan kovin usein jaksa, joten kokeilen uusia reseptejä kun niitä löydän.

Cook With Jamie -kirjasta bongasin porsaan sisäfileelle mukavantuntuisen reseptin, joten päätin soveltaa sitä ulkofileelle. Leikkasin ulkofilepalan pitkittäissuunnassa puoliksi, jolloin tuloksena on kaksi vähän sisäfileen näköistä palaa (joita kaupassa tavataan myydä pihvifileen harhaanjohtavalla nimellä sisäfileen hintaan). Koska tein ruokaa vain kahdelle, en myöskään tehnyt reseptissä kuvailtua varrasviritystä, vaan lätkäisin vain pari annospalaa yhteen vartaaseen ja siitä pannulle. Grilliäkään en omista, joten tarkoitus oli tehdä lihat uunissa, mutta koska uuninkin kanssa sattui pieni hasardi, paistoin fileet miedolla lämmöllä parilapannulla. Loppuvaiheessa siitäkin lähti lähes grillikelpoiset höyryt, kuten kuvasta näkee.

Mustaksi grillattu porsaan sisäfile

marinadiin
1/2 tl juustokuminaa
1 tl fenkolinsiemeniä
2 neilikkaa
1 kukkurallinen rkl paprikaa
appelsiinin raastettu kuori ja mehu
pieni kourallinen tuoretta timjamia pieneksi pilkottuna
4 valkosipulinkynttä, pieneksi pilkottuna
1,5 dl ketsuppia
6 rkl balsamiviinietikkaa

possun sisäfilettä
suolaa ja pippuria
(kourallinen tuoretta korianteria, sitruunan mehu)

1. Tee marinadi: murskaa fenkolinsiemenet ja neilikat morttelissa ja sekoita juustokuminan, paprikan, appelsiinin kuoren ja mehun, timjamin, valkosipulin, ketsupin ja balsamicon kanssa. Mausta fileet suolalla ja pippurilla ja upota marinadiin. Marinoi vähintään tunti, mieluiten useampia.

2. Jos grillaat kerralla useampia fileitä, laita ne vartaisiin niin, että jokaisen fileen läpi menee poikittain kolme neljä varrasta, ja vartaat sitovat ne yhdeksi paketiksi. Jätä fileiden väliin kuitenkin hieman tilaa. Jos teet pienemmän annoksen, voit leikata fileet annospaloiksi jo ennen paistoa ja laittaa yksittäiset palaset vartaaseen.

3. Grillaa lihaa grillissä tai uunin grillivastusten alla 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä ja hieman mustuneet pinnalta. Käännä fileitä välillä ja valele ne aina käännettäessä marinadilla.

4. Anna kypsien fileiden levätä viitisen minuuttia. Leikkaa ne sitten annospaloihin ja koristele halutessasi korianterinlehdillä ja sitruunanmehulla.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Sydämelle parempi carbonara*

Inspiroiduin niin valtavasti eilisestä pekonilöydöstäni, että päässä alkoi heti raksuttaa, mitä kaikkea hyvää ja terveellistä sitä voisi rypsipekonistaan alkaa valmistaa. Eikä aikaakaan, kun ajatukset hakeutuivat kohti pasta carbonaraa, tuota verisuonten tukkijoiden kuningasruokaa.

Carbonaran runkohan muodostuu perinteisesti pekonista, keltuaisista ja kermasta. Pekoni kuitattiin terveelliseksi jo kaupassa, keltuaisten sijaan päätin käyttää koko munan ja kerma piti nyt vaan jättää pois, koska se on rasvaista ja hyvää tai vähärasvaista ja pahaa. Pitkän iän varmistaa vielä lopuksi joukkoon heitetyt kirsikkatomaatit ja rucolanlehdet. Ihan hyvää tästäkin tuli.

(*Tämän blogikirjoituksen otsikko ei sisällä terveysväittämiä.)

Sydämelle parempi carbonara

HK:n rypsiporsas -pekonia (noin 2 per lärvi)
kananmuna (noin 1 per 2 lärviä)
pippuria
puolitettuja kirsikkatomaatteja
rucolanlehtiä

1. Keitä spaghetti ohjeen mukaan.

2. Pastan kiehuessa viipaloi pekonit pieniksi paloiksi ja ruskista pannulla.

3. Kun pasta on kypsää, valuta vesi pois, heitä spaghetit takaisin kattilaan, lisää muna, pippuri ja pekonit ja sekoittele (ei levyllä), niin että munat hyytyvät spaghetin lämmössä.

4. Heitä lopuksi sekaan tomaatit ja rucolanlehdet ja tarjoa heti.

5. Pitkää ikää!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Possun etuselkä ja uunijuurekset

Olen aina pitänyt rasvaisista ruhonosista. Erityisesti paistit eivät ole suosiossani (paitsi lampaan) ja pihvilihoistakin pidän eniten entrecotesta. Hinta/makusuhteeltaan kevyesti paras uunipaisti tulee kuitenkin possun etuselästä. Sitä saa kaupasta puoli-ilmaiseksi (luokkaa 3e/kilo) silloin kun sitä on saatavilla, päällä on muhkea rasvakerros ja muutaman tunnin haudutuksen tuloksena on suussasulavan pehmeää ja maukasta lihaa. Lihan rasvaisuus takaa myös sen, että liha pysyy mehevänä. Tämän voi pilata vain kiirehtimällä.

Etuselän lisäkkeenä toimii näin talvisaikaan hienosti uunijuurekset. Niissä voi käyttää suunnilleen kaikkia kaupasta löytyviä juureksia ja sipulia, omat suosikkini ovat tällä hetkellä punajuuri ja porkkana. Uunijuurekset syntyvät esimerkiksi Hesarin ohjeella. Ne voi hyvin laittaa lihan kanssa samaan uuniin paistoajan lopulla ja nostaa lämpötilaa, etuselkä kestää sen kyllä.

Possun etuselkä uunissa

vajaa kilon mötikkä possun etuselkää
suolaa
pippuria
paprikaa
(muuta, mitä?)

1. Mausta liha joka puolelta. Suolaa kannattaa käyttää reilulla kädellä. Mausteita voi valita maun mukaan.

2. Laita liha uunivuokaan, joka kerää lihasta irtoavan rasvan ja paista 125 asteisessa uunissa vähintään 3 tuntia.

3. Nam.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Provencen lihapata

Lihapatoja olen blogannut monenlaisia. Viime aikoina en ole enää jaksanut jokaista tänne laittaa, kun peruskonsepti tuntuu olevan suunnilleen sama: nautaa, lammasta tai possua pataan (ja naudan tapauksessa pakollinen possukomponentti eli pekoni), sekaan sipulia, porkkanaa, lehtiselleriä, jokunen yrtti tai muu mauste ja liemi viiniä, lihalientä tai näiden sekoitusta. Sitten muutama tunti uunissa ja hyvää tuli.

Peruskonsepti on sama myös tässä lihakirjasta nappaamassani provencen lihapadan reseptissä. Halusin laittaa tällä kertaa pataan tomaattia, kun lähikauppa yllätti näin talvikaudella kypsillä ja edullisilla marokkolaisilla tomaateilla, joten resepti sopi kuin nenä päähän. Muina variaatiopisteinä tässä toimivat neilikka (joka ei kovasti maistunut) ja appelsiininkuori (joka maistui). Appelsiini toi tähän raikkauden lisäksi mukavan tuoksun, joka levisi jo paistoaikana ympäriinsä ruokahalua herätellen.

Provencen lihapata

1,5 kg patalihaa naudasta (esim. rinta, etuselkä)
2 rkl oliiviöljyä
350 g pekonia tai possunkylkeä tai molempia, kuutioituna
5 dl valkoviiniä
5 dl vettä tai mietoa lihalientä
1 sipuli
4 neilikkaa
4 valkosipulinkynttä, pilkottuna
2 laakerinlehteä
muutama timjaminoksa (tai kuivattua timjamia)
1 appelsiinin kuori raastettuna
2 porkkanaa isoina paloina
3 lehtisellerin vartta, isoina paloina
500 g tomaattia, kuutioituna
suolaa ja mustapippuria

1. Leikkaa nauta melko isoiksi suupaloiksi. Voit poistaa osan rasvasta, mutta älä poista kaikkea.

2. Lämmitä oliiviöljy isolla paistinpannulla. Ruskista pekoni tai kylki kevyesti (muttei rapeaksi). Siirrä reikäkauhalla isoon pataan. Ruskista nauta samalla pannulla muutamassa erässä ja siirrä myöskin pataan.

3. Kaada hieman viintä pannuun ja kaada se sekä paistorasvat pataan. Kaada pannulle loppu viini, kiehauta ja kaada pataan. Toista sama vedelle/lihaliemelle. Nesteen tulisi peittää lihat parilla sentillä tässä vaiheessa.

4. Leikkaa sipuli puoliksi ja pistä kumpaankin puolikkaaseen pari neilikkaa ja lisää pataan. Lisää myös valkosipuli, yrtit, appelsiinin kuoriraaste, porkkanat, lehtisellerin varret ja tomaatit. Mausta kevyesti suolalla (muista että pekonista irtoaa suolaa ja veden haihtuessa suolaisuus muutenkin lisääntyy). Laita pata 120 asteiseen uuniin, tai keitä miedolla lämmöllä 3-4 tuntia, eli kunnes liha on täysin pehmennyt.

5. Pata on parhaimmillaan päivän tai parin päästä, joten sen voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä. Lisäkkeenä voi tarjota perunaa muodossa tai toisessa, tai vaikka pastaakin.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Purjo-prosciuttopasta

Silläkin uhalla, että tässä alkaa Jamie Oliveria tulla jo korvista ulos, pakko postata arkistoista vielä yksi herkku. Tein nimittäin Jamien kotona -ohjelman (ja sitten tsekkasin saman vastaavasta kirjasta) inspiroimana vallan herkullista pastaa itselleni epätyypillisistä pasta-aineista, nimittäin purjosta ja prosciutosta, molempia kun sattui olemaan jääkaapissa. Purjo yhdistyy yleensä keittoihin ja liemiin ja prosciutto herkutteluun ja pizzaan; kumpaakaan en muista aiemmin käyttäneeni pastassa.

Tästä tuli kuitenkin tosi hyvää. Purjot muuttuvat pitkän haudutuksen aikana makean meheviksi ja kinkusta tulee kivasti suolaisuutta ja makua sekaan. Jamien versiossa tähän tuli vielä leivänmuru-sienihärpäkettä päälle, ja saattoi pastaankin jotain muuta mennä, mutta tällainen arkinenkin versio toimii erittäin hyvin.

Purjo-prociuttopasta

pari purjoa
oliiviöljyä
voita
pari kynttä valkosipulia
muutama oksa timjamia, lehdet noukittuna
valkoviiniä
kasvis- tai kanalientä
muutama siivu parmankinkkua
suolaa ja pippuria
pastaa
parmesaania

1. Halkaise purjot pitkittäissuuntaan kahteen osaan ja pese hyvin. Leikkaa noin sentin siivuiksi. Kuumenna pannulla oliiviöljy ja nokare voita. Lisää pilkottu valkosipuli, timjaminlehdet ja purjot. Kuullota hetki. Lisää valkoviiniä ja kasvislientä niin että nesteen pinta on lähes purjojen tasolla. Peitä purjot parmankinkkusiivuilla, peitä kannella ja jätä hautumaan hyvin miedolle lämmölle noin puoleksi tunniksi.

2. Kun purjojen kypsyminen alkaa lähestyä, keitä pasta. Riko kinkku purjon sekaan ja mausta suolalla ja pippurilla ja parmesaanilla. Sekoita pastan sekaan ja tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Riistatäytteiset raviolit votkakastikkeella

Alkuruokana nautimme lintujemme rinnattomat osat ravioleihin täytettynä. Ravioleja en ollutkaan koskaan ennen valmistanut, ja koska meiltä puuttui hienot muotit, ulkonäöstä tuli hieman kyseenalainen. Lisäksi kuvanmukainen säilytystapa ei ole se kaikkein optimaalisin, vaan kannattaa harkita reseptin noudattamista, tai nopeaa keittämistä. Näin ainakin säästää muutaman harmaan hiuksen.

Jos nyt ulkonäkö ei ollut tämän ruuan vahvuus, maku oli vallan mainio. Votkakastike täydensi vielä makua mainiosti. Senkään kanssa ei voi mennä pieleen, kun aineet ovat lähinnä rasvaa rasvalla ja vielä votkalla terästettynä. Koska säädimme aikamme raviolien kanssa, kastike ehti myös keittyä hyvin kasaan.

Riistatäytteiset raviolit votkakastikkeella

Pastataikina:
200 g durumvehnäjauhoja
2 munaa
1/2 tl suolaa

Täyte:
1 rkl oliiviöljyä
50 g pekonia
100 g porsaan jauhelihaa
125 g riistan lihaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl punaviiniä
1 rkl konjakkia
1 tl timjamia
suolaa
ripaus mustapippuria
ripaus viherpippuria
4 rkl persiljaa
1 pieni muna

1. Tee pastataikina: sekoita aineet yhteen ja vaivaa. Anna levätä 15 minuuttia.

2. Valmista täyte: Paista pekonia öljyssä kunnes se on ruskistunut, lisää kuutioitu riistaliha sekä porsaanliha ja mausteet (ei persiljaa), anna hautua 5 minuuttia. Lisää viini ja konjakki ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Jäähdytä. Laita kaikki ainekset kananmunan ja persiljan kanssa monitoimikoneeseen ja jauha tasaiseksi massaksi.

3. Tee pastakoneella 1/4 taikinasta noin metrin pituinen suikale ja katkaise se kahteen palaan. Asettele taikinan päälle noin 5 cm välein hieman täytettä, voitele toinen reunoista vedellä ja käännä toinen reuna täytteen päälle. Sulje tiiviisti ja ota taikinamuotilla puolikuun muotoisia ravioleja. Laita jauhotetulle leivinliinalle odottamaan. Toista sama koko taikinalle.

4. Keitä raviolit runsaassa suolavedessä 4-5 minuuttia.

5. Tarjoa heti votkakastikkeen kera.

Votkakastike

50 g voita
2,5 dl kuohukermaa
2-3 rkl votkaa
100 g gorgonzola-juustoa
suolaa ja pippuria

1. Sulata voi miedolla lämmöllä. Lisää kerma ja juusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää votka. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita hyvin.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone

Pyttipannu

Jamien ruotsalaiset herkut -kokeilumme on päässyt jo toiseen osaan. Tällä kertaa kokeilimme pyttipannua. Jotenkin pyttipannu kuulostaa kovin ei-jamiemaiselta ruualta, mutta kyllähän siihenkin voi roiskaista yrttejä (itse en tajuaisi yhdistää tilliä ja lihaa, mutta en olekaan tillilihasukupolvea) ja oliiviöljyä… Itselleni ei olisi myöskään tullut mieleen, että pyttipannun voi paistaa suoraan raaoista perunoista. Se onkin kätevää, koska perunat eivät mene sellaiseksi muussiksi kuin keitetyistä perunoista paistellessa.

Muuntelimme reseptiä jääkaapin sisällön perusteella ja kananmunatkin käytimme kokonaan pelkän keltuaisen sijaan, koska ravitsemusnatsi sisälläni ei raaski jättää valkuaisia syömättä. Alla resepti meidän versiona, alunperin siis Jamie does.. -opuksesta.

Pyttipannu

(2-3 annosta)

puoli pakettia pekonia, ohuiksi siivuiksi leikattuna
150 g makkaraa, kuutioina
50 g salamia, kuutioina
1 sipuli, silputtuna
1 suuri porkkana, kuutioituna
400 g perunoita, kuutioituna
rosmariinia
timjamia
2 kananmunaa

kastike
1/2 tl sinappia
1/2 rkl valkoviinietikkaa
1 1/2 rkl oliiviöljyä
tuoretta tilliä ja persiljaa

1. Lämmitä pannu. Paista ensin pekonia pari minuuttia, kunnes rasvaa on irronnut reilusti. Lisää makkarat ja salamit ja paista pari minuuttia. Lisää tämän jälkeen sipuli, porkkana, perunat ja tilli ja rosmariini. Paista kunnes perunat ovat pehmenneet (noin 30min). Sekoittele välillä, etteivät vihannekset tartu pannuun.

2. Tee sillävälin kastike sekoittamalla kaikki aineet yhteen. Kun perunat ovat pehmenneet, lisää kastike ja sekoita hyvin. Ota pannu liedeltä, lisää vielä kananmunat ja sekoita ne mössöön. Tarjoa heti.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone